VU medisch centrum

Kiemarme dieet op de helling

3 december 2009

Het traditionele kiemarme dieet heeft zijn langste tijd gehad. Recent onderzoek gaf geen uitsluitsel over het nut van de gezondheidsregel voor hematologiepatiënten, waarna VUmc besloot de adviezen aan te passen. Het dieetvoorschrift is teruggebracht tot een overzichtelijke lijst van vier punten, aangevuld met essentiële aandachtspunten op het gebied van hygiëne.

Infecties voorkomen
Het kiemarme dieet was ingesteld ter preventie van infecties door voedsel bij patiënten met een verminderde weerstand na chemotherapie of stamceltransplantatie. "Er is door het AMC een Cochrane-review uitgevoerd naar de bewijskracht van het kiemarme dieet. Was het effectief om infecties te voorkomen?", vertelt diëtist-onderzoeker Barbara van der Meij. "De conclusie was dat er niet voldoende evidence was en dat het beleid overal verschilde. Bij het ene ziekenhuis mochten ze bijvoorbeeld wel nootjes eten en bij de andere niet.'' Het dieet had bovendien invloed op het welbevinden van de patiënt. "Het is ook heel beperkend. De mensen worden zelfs wat strenger voor zichzelf, omdat ze niet precies wisten wat zij wel en wat zij mochten eten.''

Te streng
Het oude kiemarme dieet was te streng, vond hematologie. 'Wees vooral voorzichtig met onder meer ongepelde noten, onbewerkt vlees, beschadigd fruit en rauwmelkse kaas', luidt nu het credo. En hou de algemene hygiëneregels in acht. Simpel en doeltreffend. "Heel veel richtlijnen geven ook heel veel verwarring", meent transplantatiecoördinator Ans Nijntjes. "We hoeven ze niet van die strenge regels mee te geven, ze hebben nu meer ruimte gekregen.'' De flyer 'Hygiëneadviezen ten aanzien van voeding voor de hematologie patiënt' gaat daar nader op in. De introductie van de nieuwe richtlijnen werd op 1 december gevierd met plakjes cake en het uitdelen van heerlijke slaatjes. "Producten die de patiënten heel lang hebben gemist."

Ruud Pattiapon
bron: Tracer