Woonbond


08-12-2009

Stadsdeel besluit over omstreden vernieuwingsplannen Slotermeer

Dinsdagavond 8 december a.s. neemt de deelraad van Geuzenveld/Slotermeer een besluit over de vernieuwingsplannen van Slotermeer. In de oorspronkelijke plannen dienden 2.900 van de 8.000 woningen te worden gesloopt of ingrijpend gerenoveerd. Deze plannen maakten echter een storm van protesten los onder bewoners en bewonersorganisaties. Ruim vijfhonderd boze bewoners protesteerden tijdens een inspraakavond over de stedelijke vernieuwing in het Nova College op emotionele wijze tegen de vernieuwingsplannen. Onder invloed van de massale protesten maakte het Stadsdeel op 18 november bekend de voorgenomen sloop in te trekken en een nieuw plan op te stellen waarbij het behoud van de meeste woningen centraal dient te staan. In de nieuwe opzet zouden 1.953 woning op de nominatie voor sloop staan, 537 woningen worden gerenoveerd, 376 woningen in de verkoop worden gedaan en 861 woningen nader worden onderzocht.

Bewonersplatform Geuzenveld-Slotermeer roept bewoners opnieuw op om massaal aanwezig te zijn bij het belangrijke stadsdeelbesluit. Vooral voor Slotermeer Zuid staat er veel op het spel. In de aangepaste plannen wordt bijna de helft van de buurt gesloopt. Zowel de duplexwoningen uit de Louis Couperusbuurt als van de Roland Holstbuurt dreigen te worden gesloopt. De bewoners vinden dit vreselijk en hebben al beloofd alle middelen uit de kast te halen om de sloopplannen te verijdelen. Het Adriaan Oordthof in de Couperusbuurt wordt door het Cuypersgenootschap bestempeld als 'een parel die monumentwaardig is'.

Bewonersorganisaties waaronder Huurdersvereniging Amsterdam noemen de voorgenomen sloop van hof 'onbegrijpelijk'. Het feit dat de woningen klein zijn biedt juist de mogelijkheid om studenten, jongeren en andere alleenstaanden passend te huisvesten. 'Juist voor jongeren willen corporaties geen nieuwbouwbeleid voeren omdat de voorraad kleine woningen in Amsterdam groot genoeg zou zijn', aldus Margriet Koomen, beleidsadviseur bij Huurdersvereniging Amsterdam, 'maar in stedelijke vernieuwingsgebieden wordt juist aangevoerd dat kleine woningen gesloopt moeten worden omdat ze geen toekomstwaarde zouden hebben'. Ook de Woonbond vindt dat er sprake is van veel te rigoureuze sloopplannen: 'Als je een kwart van alle huurwoningen in een buurt sloopt, kan je zonder meer spreken van kaalslag', aldus Woonbondwoordvoerder René van Genugten.