Gemeente Overbetuwe


Hulp in de huishouding door zogenaamde âalfahulpâ niet meer toegestaan
---

Een aantal mensen heeft hulp in de huishouding nodig. Dit kan worden verstrekt door een âkleine zelfstandigeâ, een zogenaamde alfahulp. Dit is iemand die niet in dienst is bij een instelling voor thuiszorg. Vanaf 1 januari 2010 mag de thuiszorg geen zelfstandigen meer inzetten. De zelfstandigen hebben de keuze om in dienst te treden bij de thuiszorg, dan verandert er niets voor u. Wil de zelfstandige dit niet, dan heeft u twee mogelijkheden:

* U wenst uw vaste hulp te behouden. In dat geval moet u een âpersoonsgebonden budgetâ aanvragen bij de gemeente. U maakt dan zelf afspraken met uw hulp en kunt uw budget inzetten om de hulp te betalen. U bent in feite de werkgever van uw hulp, daar gelden speciale regels voor. Deze regelt kunt u opvragen bij de gemeente.
* U wilt geen persoonsgebonden budget, dan moet u een hulp nemen die in dienst is bij de thuiszorg. U krijgt dan dus een andere hulp. U geeft dit aan bij de instelling van uw keuze. Zij zorgen er dan voor dat u een nieuwe hulp krijgt.

Brief met keuzemogelijkheid

Inwoners die momenteel een zogenaamde alfahulp hebben, hebben een brief gekregen van de gemeente. Hierin staan de mogelijkheden genoemd. In de brief worden de inwoners gevraagd voor 14 december hun keuze duidelijk te maken. Wellicht heeft u geen brief ontvangen terwijl u wel een alfahulp heeft. Neemt u dan contact op met het Loket Zorg en Inkomen van de gemeente. Zij helpen u graag. Ook als u andere vragen heeft, kunt u contact met hen opnemen.

Loket Zorg en Inkomen

U kunt langskomen op het gemeentehuis in Elst op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur.
U kunt ook bellen met nummer 0481 362 300 tussen 08.30 en 12.30 uur en 13.30 tot 17.00 uur. U kunt ook mailen: zorgeninkomen@overbetuwe.nl.