Amsterdam in Europese top 5 groene steden - Kopenhagen nummer 1

08/12/2009 11:00

Siemens Nederland NV

Kopenhagen is de groenste stad van Europa, gevolgd door Stockholm, Oslo, Wenen en Amsterdam. Zo luidt de conclusie van een unieke studie naar de duurzaamheid van dertig grote steden in evenzoveel Europese landen die Siemens vandaag heeft gepresenteerd tijdens de VN conferentie in Kopenhagen over klimaatverandering. Naast analyses van de prestaties en doelstellingen van deze steden op het gebied van milieu- en klimaatbescherming, biedt de European Green City Index ook inzicht in de verschillen. Amsterdam eindige in de totaaluitslag op nummer 5. Op het gebied van waterverbruik, afvalverwerking en landgebruik is Amsterdam nummer 1. Ook op het gebied van verkeer en vervoer scoort Amsterdam uitstekend.

Amsterdam heeft daarnaast een ambitieuze doelstelling voor terugdringing van de CO2-uitstoot gedefinieerd, waarbij de totale uitstoot in 2025 met 40 procent moet zijn gedaald ten opzichte van 1990. Dit komt overeen met een daling van 34 procent in de periode tot 2020, veel meer dan de EU-doelstelling die streeft naar een daling van 20 procent in dezelfde periode. Daarnaast is het streven van het stadsbestuur om in 2015 alle gemeentelijke gebouwen CO2-neutraal moeten zijn.

"Uit onze analyse blijkt dat Europese steden qua milieuprestaties toonaangevend zijn. Wat vooral opvalt, is dat de 30 steden - met in totaal bijna 75 miljoen inwoners - bijna allemaal een lagere CO2 uitstoot per hoofd van de bevolking hebben dan EU-landen," aldus James Watson, hoofdredacteur van de Economist Intelligence Unit en redacteur van de studie. De hoogste score in deze categorie is voor Oslo, waar per hoofd per jaar slechts 2,5 ton CO2 wordt uitgestoten, veel minder dan het EU-gemiddelde van 8,5 ton. Bovendien hebben de steden bijna allemaal al een milieustrategie ontwikkeld en deels geïmplementeerd. "Al deze steden hebben echter nog heel wat werk te verzetten. In deze steden is bijvoorbeeld nog maar zo'n 7% van de verbruikte energie afkomstig uit duurzame bronnen, ruimschoots onder de doelstelling van 20% die de EU voor 2020 heeft gesteld", zegt Watson. Daarnaast is het aandeel van het afval dat wordt gerecycled minder dan 20% en gaat van elke vier liter water één liter verloren door lekkage.

Scandinavische steden scoren over het algemeen hoog. Het milieubewustzijn in deze steden is al jarenlang sterk, wat tot uitdrukking komt in hun ambitieuze klimaatdoelen. Kopenhagen streeft er bijvoorbeeld naar om in 2025 CO2-vrij te zijn. In Scandinavische landen is het BBP per hoofd van de bevolking bovengemiddeld en deze welvarende landen hebben fors geïnvesteerd in milieubescherming. Oost-Europese landen scoren over het algemeen lager. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met een relatief laag BBP en met de erfenis van het verleden: in de communistische periode was milieubescherming een ondergeschoven kindje. Met name het hoge energieverbruik in gebouwen en verouderde infrastructuren zijn daar het resultaat van. Ten aanzien van openbaar vervoer scoren Oost-Europese steden echter bovengemiddeld: Kiev, dat op basis van zijn totaalscore op de 30e plaats eindigt, heeft naar schatting het hoogste percentage forenzen dat van het openbaar vervoer gebruik maakt.

De reikwijdte van de European Green City Index is uniek. De studie beoordeelt de dertig steden in acht categorieën: CO2-emissies; Energie; Gebouwen; Vervoer; Water; Luchtkwaliteit; Afval & landgebruik; en Milieubeleid. De categorieën zijn gebaseerd op dertig aparte indicatoren, waarvan zestien kwantitatief (bijv. water- en energieverbruik per hoofd van de bevolking, percentage gerecycled afval en gebruik van openbaar vervoer) en veertien kwalitatief (bijv. CO2-reductiedoelen, efficiëntienormen voor gebouwen en draagvlak voor milieubeschermingsmaatregelen). De Economist Intelligence Unit heeft in samenwerking met Siemens de index ontwikkeld en het rapport opgesteld. "Het onderzoek is zoveel mogelijk gebaseerd op gegevens uit officiële bronnen, zoals onderzoeksbureaus van gemeente- en stadsbesturen", aldus Watson. De studie omvat ook gedetailleerde portretten van elke stad waarin hun sterke en zwakke punten naar voren komen, maar er komen ook initiatieven en projecten aan bod waar andere steden van kunnen leren. "Een essentieel aspect van de studie is dat de resultaten van elke stad vergelijkbaar zijn, zowel binnen de afzonderlijke categorieën als voor de totaalbeoordeling", voegt Watson toe.

"De studie laat duidelijk zien wat de sterke punten van Amsterdam zijn", aldus Martin Van Pernis, voorzitter van de Raad van Bestuur van Siemens Nederland. "Tevens blijkt echter dat Amsterdam nog veel vooruitgang kan boeken op het gebied van het verbeteren van de luchtkwaliteit".

De Amsterdamse wethouder Marijke Vos van Milieu is van mening dat een vijfde plaats aangeeft dat Amsterdam nog verder kan verbeteren. "Maar de studie toont ook aan dat Amsterdam absoluut tot de kopgroep van Europa behoort. Het laat zien dat wij op veel onderdelen een actief klimaatbeleid voeren. Op een aantal onderdelen zijn we koploper. Deze studie motiveert om flink door te gaan en te verbeteren waar dit nodig is. Dat hebben we de afgelopen drie jaar ook laten zien met een ambitieus klimaatprogramma. Deze studie maakt ook duidelijk dat steden het verschil kunnen maken en motiveert om samen te werken en kennis te delen."

Na de duurzaamheidsrapporten over Londen en München is de European Green City Index de derde Siemens-studie in de reeks Sustainable Urban Infrastructures. "Met deze studie onderstrepen we opnieuw onze betrokkenheid om steden te helpen met hun klimaatbeschermingsmaatregelen", aldus Reinhold Achatz, hoofd van Corporate Research and Technologies, de centrale onderzoekseenheid van Siemens AG. "Ze spelen tenslotte een sleutelrol, aangezien ze verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de uitstoot van broeikasgassen en meer dan de helft van de wereldbevolking in steden woont."

Op dinsdag 8 december 2009 te 17.00 uur, overhandigt Wim de Leur, directeur Corporate Communications en Government Affairs en vice-president van de Siemens cluster North West Europe, in het stadshuis van Amsterdam een eerste exemplaar van de studie aan wethouder mevrouw Marijke Vos van Milieu.

===================

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldwijd toonaangevende onderneming op het gebied van elektronica en elektrotechniek, actief in de sectoren industrie, energie en gezondheidszorg. Siemens staat al meer dan 160 jaar voor technologische excellentie, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en internationaliteit. De onderneming is wereldwijd de grootste aanbieder van milieuvriendelijke technologie en zet voor EUR 23 miljard - bijna een derde van haar totale omzet - aan groene producten en oplossingen om. In boekjaar 2009 (ultimo 30 september 2009) bedroeg de omzet in totaal EUR 76,7 miljard en het netto resultaat EUR 2,5 miljard. Eind september 2009 had Siemens wereldwijd circa 405.000 medewerkers in dienst

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://w1.siemens.com/press/en/events/corporate/2009-12-Cop15.php