Heerlijke feestdagen ook voor dieren

08/12/2009 11:21

Dierenbescherming

December is volgens de Dierenbescherming traditioneel een voor dieren minder plezierige maand dan voor mensen. Denk aan vuurwerk en koude weersomstandigheden, maar ook aan de gevaren van voedsel zoals chocolade. Om u te helpen dieren door de wintermaanden te slepen, lanceert de Dierenbescherming vandaag een serie tips en andere wetenswaardigheden op www.dierenbescherming.nl.

De belangrijkste tips op een rijtje:

Kerstboom

De kerstboom brengt gezelligheid in huis, maar let op: dennennaalden zijn giftig. Hetzelfde geldt voor kerststerren en -rozen. Zet de kerstboom goed vast met bijvoorbeeld visdraag; zo rent de hond of kat hem niet omver. Snoepgoed in de kerstboom ziet er leuk uit, maar zorg er wel voor dat het niet binnen bereik hangt van de hapgrage hond of kat. In engelenhaar zit glasvezel; hang dat helemaal niet in de boom.

Licht in de duisternis

Kaarsen zijn het licht in de donkere dagen. Vergeet echter niet dat de hond kwispelend langs de kaars kan lopen en die daardoor kan verbranden. Een kat snuffelt graag aan een vlam. Een windlicht of glaasjes voor waxinelichtjes zijn dan ook diervriendelijker en minder gevaarlijk dan kaarsen in standaards. Hetzelfde geldt voor de open haard: zet er een scherm voor.

Lekker eten en drinken

Met de feestdagen wordt er lekker en vooral veel gegeten. Geef echter nooit 'menseneten' aan honden of katten. De kans is groot dat ze moeten overgeven. De dierenspeciaalzaak verkoopt genoeg verantwoorde alternatieven voor een lekker feestmaal voor hond of kat.

Oud en Nieuw

Is vuurwerk voor u vooral mooi om naar te kijken, voor honden en katten is het vaak beangstigend. Het beste is om angstig gedrag zo veel mogelijk te negeren. Voor hele angstige dieren zijn er bij de dierenarts kalmeringstabletten. Andere tips voor de oudejaarsnacht:


- Laat de hond op oudejaarsnacht voor 22.00 uur aangelijnd uit


- Houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn.


- Controleer of uw huisdier zijn naamkokertje om heeft of zorg dat hij is gechipt en geregistreerd zodat hij snel en makkelijk teruggevonden kan worden.


- Koop siervuurwerk in plaats van knalvuurwerk en vergeet ook niet de eerste dagen van het nieuwe jaar extra voorzichtig te zijn met het uitlaten van de hond met het oog op overgebleven vuurwerk.

Buitendieren

Vooral over de toestand van hobbydieren, zoals schapen, pony's en koeien, krijgt de Dierenbescherming 's winters veel klachten. Velen denken dat de dieren het te koud hebben. Soms is dit helemaal niet het geval. Het is voor de dieren goed om een afdak te hebben, hoewel dat niet wettelijk verplicht is. De Dierenbescherming houdt wel in de gaten dat dieren een goede verzorging en een droge ligplaats hebben. U moet alarm slaan bij de volgende situaties:


- Als dieren er slecht uitzien, zeer mager zijn of ziek lijken.


- Als dieren geen droge ligplek hebben.


- Als aan ijs in de drinkbak gelikt is, wat wijst op dorst.

Noteer in alle gevallen nauwkeurig de locatie en bel met het Meldnummer dierenmishandeling: telefoon 0900 - 2021210 (10ct/min). Bij spoedgevallen neemt u contact op met de plaatselijke politie: telefoon 0900 - 8844.





http://www.dierenbescherming.nl

http://www.dierenbescherming.nl