Gemeente Brummen


Veilgheidsregio in prijzen met 'natuurbrand'-project

(Oorspronkelijke publicatie datum: 08-12-2009)

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), waaronder ook het grondgebied van onze gemeente valt, heeft donderdagavond de Publieke Veiligheid Award 2009 in de wacht gesleept met Operatie Phoenix. Phoenix is in gang gezet door de sector risicobeheersing van de VNOG, omdat nog weinig instanties beseffen hoe onbeheersbaar en onvoorspelbaar een natuurbrand kan zijn. Denk hierbij natuurlijk aan het bosgebied van de Veluwe. De kracht van het project is dat het een veelvoud aan partners om tafel heeft weten te krijgen. Tijdens een captains diner in de Arnhemse villa Sonsbeek koos de jury, samen met wetenschappers en vertegenwoordigers van alle lagen van de overheid, Phoenix uit.

Natuurbrand is niet alleen een zaak voor de brandweer. Als die komt, is het al te laat. Belangrijker is het dat boseigenaren, campingbeheerders, natuurorganisaties en overheden met de hulpdiensten samenwerken om natuurbranden zoveel mogelijk te voorkómen. Dat is de kern van Operatie Phoenix. Het resultaat en de kracht van het project is dat het risico van natuurbranden nu een onderdeel is van het Programma Nationale Veiligheid, waar dat tot een jaar geleden nog volstrekt onbekend was als reëel risico. De partners met wie inmiddels regelmatig plannen gesmeed worden, zijn (onder andere) Bosschap, Recron, terreinbeheerders, gemeenten, provincie Gelderland, Hulpverlening Gelderland Midden, ANWB, en onderwijsinstellingen.

De Veiligheid Award, ingesteld door het Blomberg instituut, is een begrip in de wereld van Openbare Orde en Veiligheid. De prijs is in het leven geroepen om vooruitstrevende projecten in de schijnwerpers te plaatsen die bijdragen aan de verdere verbetering van de publieke veiligheid. Een belangrijk aspect van de Award is dat professionals uit het veld elkaar beter leren kennen en vinden. Dat dat laatste het geval is, bleek onlangs bij twee oefeningen zelfredzaamheid op de Veluwe, waarbij een natuurbrand geënsceneerd was. Zonder Operatie Phoenix had die oefening niet op zon uitgebreide schaal plaats kunnen vinden.