Rijksvoorlichtingsdienst

Belgisch spektakelvuurwerk niet langer voor particulieren op de Nederlandse markt

De aanschaf van spektakelvuurwerk, dat Nederlanders tot nu toe juridisch legaal in België konden aanschaffen, wordt aan banden gelegd. De Belgische minister van Economische Zaken heeft besloten de Belgische wetgeving op dit punt aan te passen. Volgende week wordt de wetswijziging in het Belgische Staatsblad gepubliceerd. De ministers Cramer van VROM en Hirsch Ballin van Justitie geven de stand van zaken in het vuurwerkdossier vandaag in een brief aan de Tweede Kamer weer.

Nederlanders konden tot nu toe gebruik maken van de juridische mogelijkheid om met een uittreksel van de Kamer van Koophandel en een BTW-nummer zogenoemd spektakelvuurwerk in België te kunnen kopen. Spektakelvuurwerk is de Belgische benaming voor professioneel vuurwerk. Zowel in België als in Nederland is dit vuurwerk voor de consument verboden.

Het afgelopen 'vuurwerkseizoen' zijn goede resultaten geboekt met de aanpak van illegaal consumentenvuurwerk: grote hoeveelheden uit Duitsland en België zijn tegengehouden en veel illegaal vuurwerk is in beslag genomen. De aanpak heeft bijgedragen aan een kleiner aantal slachtoffers en veel minder schade rond de jaarwisseling. Toch zijn nog meer maatregelen nodig, aldus beide ministers.

Vergunningen voor vuurwerkimporteurs

Handelaren in vuurwerk mogen in de toekomst alleen nog vuurwerk importeren als ze hiervoor een vergunning van het ministerie van VROM hebben. Dit is het resultaat van een recent overleg tussen de ministers Cramer en Hirsch Ballin met de oud-burgemeester van Enschede Jan Mans. Mans vertegenwoordigt een deel van de vuurwerkbranche. Deze sector wil af van het imago dat ze mede verantwoordelijk zijn voor het illegale vuurwerk in Nederland. Een flink deel van de vuurwerkslachtoffers raakt gewond door illegaal vuurwerk. Met een vergunningensysteem kunnen politie en justitie effectiever optreden tegen de illegale handel. Het wordt eenvoudiger om sancties op te leggen. Daarnaast zal de verwevenheid tussen legale en illegale handel in vuurwerk worden terug gedrongen omdat het merendeel van de importeurs niet het risico wil lopen om de vergunning kwijt te raken.

Het vergunningstelsel zal worden verwerkt in de komende wijziging van het Vuurwerkbesluit. Dat gebeurt in 2010.

China

Ook vanuit China, de grootste vuurwerkproducent ter wereld, is aangedrongen op een vergunningensysteem voor vuurwerkimporteurs. De overheid in China neemt het probleem van illegaal vuurwerk serieus. Sinds het bezoek van de minister van VROM aan China in november 2008 wordt samengewerkt met China op het gebied van de bestrijding van illegale handel in vuurwerk.

Het gaat dan om uitwisseling van informatie en het op hoog niveau maken van afspraken tussen beide landen. Naar verwachting zullen de afspraken op afzienbare termijn neergelegd kunnen worden in een zogenoemd Memorandum of Understanding.

Noot voor redacties (