Gemeente Zevenaar


08-12-2009: Veiligheidsmaatregelen voor een prettige jaarwisseling

De jaarwisseling gaat altijd gepaard met vuurwerk, feesten en een goed glas. Deels vindt de feestelijke viering op straat plaats. De afgelopen jaren is gebleken dat de feestelijkheden kunnen omslaan in extreme overlast, vandalisme en geweld tegen handhavers en hulpverleners. Vorig jaar is er in Zevenaar voor ongeveer ⬠35.000 aan schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen door vuurwerk.

Â

Om dit jaar zo min mogelijk schade en overlast te hebben zijn er verschillende afspraken gemaakt tussen de gemeente, politie en brandweer. Hieronder staan de belangrijkste:


* De meldkamer geeft aan wanneer brandweer politieondersteuning nodig heeft bij het blussen van branden.


* De gemeente schrijft bouwondernemers aan met de vraag of zij hun bouwlocatieâs af willen schermen zodat er geen brandbaar materiaal ligt dat weggehaald kan worden of dat op deze locatieâs vuurwerk afgestoken wordt.


* Gemeentewerken controleert op 31 december in Zevenaar op kerstbomen, banden, pallets etc. en haalt deze weg wanneer deze voor open vreugdevuren gebruikt zouden kunnen worden.


* De kroegen mogen tot 06.00 uur open blijven.


* Op 31 december zal er een buitengewoon opsporingsambtenaar actief zijn voor het toezicht op vuurwerkoverlast.


* De gemeente sluit alle prullenbakken af.


* De gemeente schrijft scholen aan om preventieve maatregelen te treffen en toezicht te organiseren.

Â

U, als burger, kunt de gemeente, politie en brandweer helpen. Als u onregelmatigheden of verdachte situaties ziet, meld deze dan bij de politie op 0900-8844 of anoniem op telefoonnummer 0800-7000. Als u zelf slachtoffer wordt van vernielingen, doe dan altijd aangifte bij de politie, bij voorkeur digitaal via de website www.politie.nl/aangifte.

Â

Daarnaast kunt u zelf ook bijdragen aan een veilig en rustig verloop van de jaarwisseling. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u en uw kinderen vuurwerk op een veilige manier afsteken en zorg ervoor dat uw kinderen geen baldadigheden plegen. Houd leegstaande panden (scholen,kantoorgebouwen) bij u in de buurt in de gaten. Verder kunt u er bijvoorbeeld op letten dat er geen voorwerpen in de tuin liggen waar groepen rondtrekkende jongeren mee kunnen gooien: denk aan bloembakken of bouwmaterialen als u net met een verbouwing bezig bent. Haal deze zaken tijdelijk naar binnen.

Â

De jaarwisseling moet uiteraard vooral in het teken staan van vreugde. Wij hopen dan ook samen met u een geweldig feest tegemoet te zien en wensen iedereen een goede en veilige jaarwisseling toe.