Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Voortgang aanpak antibioticaproblematiek


antibioticaresistentie dierhouderij

Geachte Voorzitter,

Hierbij wil ik u informeren over de voortgang van de aanpak van de antibiotica- problematiek via het convenant antibioticaresistentie in de dierhouderij.

Sinds het sluiten van het convenant in december 2008, zijn de geplande acties in het kader van het convenant serieus opgepakt.

In de varkens- en vleeskalversector wordt op het diergezondheidsterrein gewerkt met de afgesproken 1-op-1-relaties tussen veehouders en dierenartsen, waarbij de verantwoordelijkheden zijn vastgelegd. In de vleeskuikensector wordt dat zeer binnenkort eveneens gerealiseerd (per januari 2010). In de rundveesector gaat gewerkt worden met een geborgde dierenarts.

Op basis van de genoemde relaties tussen veehouders en dierenartsen kan onder meer goed gewerkt worden aan bedrijfsgezondheids- en bedrijfsbehandelplannen, die in de verschillende sectoren in ontwikkeling zijn. Deze bedrijfsbehandelplannen en bedrijfsgezondheidsplannen zijn belangrijk bij de structurele aanpak van de gezondheid en behandeling van dieren op bedrijven.

In alle aan het convenant deelnemende sectoren, vindt registratie van het gebruik van antibiotica plaats en wordt hard gewerkt om digitale vastlegging van deze diergeneesmiddelen te bewerkstelligen. Vanuit de varkenssector en vleeskalver- sector wordt gemeld dat de gebruikscijfers met ingang van 2010 centraal digitaal zullen worden vastgelegd. Ook in de vleeskuikensector, de melkvee-/vleesvee- sector en vanuit de stichting VETbase1 lopen perspectiefvolle initiatieven, die ook deels vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) financieel worden gesteund.

1 Hierin participeren de dierenartsencoöperatie AUV, branchevereniging van fabrikanten en importeurs van diergeneesmiddelen FIDIN en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde KNMvD.

Pagina 1 van 3

Deze worden beschreven in de rapporten 'Registratie en monitoring van het Directie Voedsel, Dier en Consument antibioticumgebruik in dieren' van het Central Veterinary Institute (CVI) respectievelijk 'Registratie antibioticagebruik; Vijf private initiatieven nader bekeken' van LEI Wageningen UR, die ik als bijlage meestuur. Datum 8 december 2009 Verder worden ook op de terreinen van informatieverzameling & -verspreiding, Onze referentie communicatie en controles in het kader van kwaliteitsborgingsystemen diverse VDC 09.2608/LRA acties door de convenantpartners uitgevoerd. In dit kader is onder meer het project 'Zicht op gezonde dieren' gestart. Met dit project wordt in de diverse veehouderijsectoren het bewustwordingsproces over de noodzaak van verantwoord diergeneesmiddelengebruik bevorderd, inclusief het belang van een goede registratie van het gebruik en het werken met een bedrijfsgezondheidsplan. Tenslotte wil ik hier melden, dat ook een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek in relatie tot de antibioticaproblematiek, is en wordt uitgevoerd met betrekking tot het convenant.

Ten aanzien van de vermindering van het gebruik van antibiotica hebben de leden van de taskforce-stuurgroep antibioticaresistentie dierhouderij aangegeven zich te realiseren dat voor de vermindering van het optreden van antibioticaresistentie ook het gebruik aan antibiotica verminderd moet worden. Helaas heeft men nog geen harde reductiedoelstellingen kunnen formuleren. Wél heeft men aangegeven dat een gebruiksreductie noodzakelijk wordt geacht en ook realiseerbaar is, wanneer het hele pakket aan maatregelen uit het convenant in werking is getreden en onderzoeksresultaten uit lopend onderzoek kunnen worden gebruikt. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) acht overigens een reductie van het gebruik aan antibiotica van 10 tot 20% mogelijk, binnen een periode van een jaar na de volledige implementatie van haar plan van aanpak.

Sinds november is de stuurgroep van de taskforce antibioticaresistentie versterkt door het volwaardig lidmaatschap van de voorzitter van de KNMvD. De stuurgroep hoopt met deze versterking de voortgang in de aanpak van de antibiotica- resistentieproblematiek te bespoedigen.

Alles overziend, vind ik het een goede zaak dat de convenantpartijen hun verantwoordelijkheden in het kader van het convenant hebben opgepakt. Er zijn veel acties in gang gezet en dat is een goed begin van een effectieve aanpak van de problematiek van antibioticaresistentie. Er is echter nog een lange weg te gaan. Er zullen nog veel inspanningen geleverd moeten worden. Daarbij hoort het binnen afzienbare tijd daadwerkelijk verlagen van het antibioticagebruik. Ik betreur het derhalve, dat vanuit de stuurgroep nog geen harde reductie- doelstellingen voor het gebruik van antibiotica zijn geformuleerd.

Pagina 2 van 3

Ik zal de sectoren er nadrukkelijk op blijven aanspreken om de komende jaren Directie Voedsel, Dier en Consument aantoonbare en substantiële reducties te realiseren.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
Datum VOEDSELKWALITEIT, 8 december 2009 Onze referentie VDC 09.2608/LRA

G. Verburg

* Voortgang aanpak antibioticaproblematiek * Kamerstuk | 08-12-2009 | PDF-Document, 72 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel

* Registratie en monitoring van antibioticumgebruik in dieren
* Rapport | 01-03-2009 | PDF-Document, 771 kB
* Registratie antibioticagebruik, vijf private initiatieven nader bekeken
* Rapport | 01-08-2009 | PDF-Document, 407 kB


---- --