Gemeente Achtkarspelen


Verslag van de gast van de raad

Donderdag 29 oktober waren Anne Jan en Lieke Wouda uit Surhuizum te gast bij de raadsvergadering. Hieronder leest u hun verslag van deze avond.
âEen paar weken geleden zijn mijn vrouw en ik uitgenodigd door een van de gemeenteraadsleden om als âgast van de raadâ aanwezig te zijn bij de raadsvergadering. Het leek ons best interessant om eens zoân vergadering mee te maken. Daarom reageerden wij positief op de uitnodiging.

Een hele kluif
Een week van te voren kregen wij de agenda en de bijbehorende stukken keurig thuis gestuurd. Het was een hele worstelpartij om al deze stukken door te nemen en te begrijpen.
Afkortingen en vaktermen passeerden onze ogen. Bij de stukken zat o.a. de programmabegroting voor 2010. Een hele kluif. Petje af voor de samenstellers en ook voor de raadsleden die zich hier mee bezig houden.

De bewuste avond werden wij, en andere bewoners uit Achtkarspelen die zich aangemeld hadden, ontvangen door onder andere de burgemeester, een wethouder, twee raadsleden en de secretaris. Wij werden voorgelicht over de gang van zaken van de raadsvergadering. Ook werden we in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen over allerlei onderwerpen die spelen binnen de gemeente. Dit alles onder het genot van een goed verzorgde broodmaaltijd.
Voor de raadsvergadering was er een vragenhalfuurtje. De fracties stelden vragen. Onderwerpen als parkeerbeleid rond gemeentehuis en problemen spoorwegovergang kwamen naar voren. De wethouders konden hierop reageren. Na de officiële opening werd de agenda van deze avond behandeld.

Een van de onderwerpen was de criteria van het Ontwikkelfonds Achtkarspelen. Hierop konden de fracties reageren,voorstellen doen etc. Voor ons gevoel mocht dit wel wat zakelijker. Het politieke spel moet natuurlijk gespeeld worden maar â in de beperking herkent men de meesterâ is mij vroeger geleerd.

Ontspannen sfeer
Voordat de programmabegroting 2010 werd behandeld was er een korte pauze, waarin wij gelegenheid kregen om te reageren op het verloop van de vergadering.
Onze slotconclusie was dat de vergadersfeer ontspannen was. De voorzitter leidde de vergadering goed, greep in als het nodig was en gaf toch een ruime vrijheid aan de sprekers.
Wat wij storend vonden was het luide spreken van enkele fractieleden onderling tijdens de uitleg of toelichting van andere gemeenteraadsleden of wethouders. Onderling overleg zal nodig zijn maar dan graag met een gedempte stem.

Het schieten op de programmabegroting, na de pauze, hebben wij overgelaten aan onze vertegenwoordiger van de politieke partijen. Wij zijn toen naar huis gegaan met een goed gevoel en vinden het een leuke geste van de gemeenteraad om zo de bevolking bij het gemeentebeleid te betrekken.
Conclusie: een aanrader voor iedereen in de gemeente Achtkarspelen.â

Wilt u ook gast van de raad zijn?
De gemeenteraad beslist over zaken die u direct raken. Maar hoe werkt de gemeenteraad? En hoe kunt u invloed uitoefenen? De leden van de gemeenteraad leggen het u graag uit.

De gemeenteraad organiseert iedere zes weken de âGast van de raadâ. Voor de gast van de raad op 17 december zijn nog enkele plaatsen vrij, dus u kunt zich nog aamelden.

In 2010 kunt u gast van de raad zijn op:

- 4 februari 2010

- 25 maart 2010

- 29 april 2010

- 17 juni 2010

- 2 september 2010

- 7 oktober 2010

- 25 november 2010

Als gast van de raad krijgt u een kijkje achter de schermen van de gemeenteraad. U wordt om 18.00 uur ontvangen door de burgemeester, een aantal raadsleden en de griffier. Zij geven u tijdens een koud buffet uitleg over de werkwijze van de gemeenteraad. Daarna kunt u de gemeenteraadsvergadering bijwonen.

Wilt u uitgenodigd worden als gast van de raad? Meld u dan aan bij de griffier van de gemeenteraad. U kunt een e-mail sturen naar raadsgriffie@achtkarspelen.nl of bellen naar (0511) 54 81 06. Alleen inwoners van de gemeente Achtkarspelen kunnen als gast van de gemeenteraad uitgenodigd worden. Per keer kunnen maximaal zes personen deelnemen. Als er meer dan zes aanmeldingen zijn, dan komen deze personen op een wachtlijst en ontvangen een uitnodiging voor een volgende keer.