Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Geen Belgisch spektakelvuurwerk meer voor Nederlandse particulieren

08-12-2009

De aanschaf van spektakelvuurwerk wordt aan banden gelegd. De Belgische minister van Economische Zaken gaat de Belgische wetgeving hiervoor aanpassen. Ministers Cramer (VROM) en Hirsch Ballin (Justitie) informeerden (doc) de Tweede Kamer over de stand van zaken.

Nederlanders konden tot nu toe juridisch legaal zogeheten spektakelvuurwerk in België kopen. Spektakelvuurwerk is zowel in België als in Nederland verboden voor consumenten. Een flink deel van de vuurwerkslachtoffers raakt gewond door illegaal vuurwerk. Mensen konden het vuurwerk toch legaal kopen met een uittreksel van de Kamer van Koophandel en een BTW-nummer.

Handelaren in vuurwerk mogen in de toekomst alleen nog vuurwerk importeren met een vergunning van het ministerie van VROM. Dit hebben ministers Cramer en Hirsch Ballin met de oud-burgemeester van Enschede Jan Mans besproken. Mans vertegenwoordigt een deel van de vuurwerkbranche. De sector wil af van het imago dat ze mede verantwoordelijk zijn voor het illegale vuurwerk in Nederland.

Politie en Justitie kunnen met een vergunningensysteem effectiever optreden tegen de illegale handel. Zo wordt het eenvoudiger om sancties op te leggen. Ook vermindert de verwevenheid tussen legale en illegale handel in vuurwerk, omdat veel importeurs hun vergunning niet willen kwijtraken.

China

Ook China, de grootste vuurwerkproducent ter wereld, heeft aangedrongen op een vergunningensysteem voor vuurwerkimporteurs. De Chinese overheid neemt het probleem van illegaal vuurwerk serieus. China werkt sinds het bezoek van de minister van VROM aan het land in november 2008 samen aan de bestrijding van illegale handel in vuurwerk. Het gaat dan om uitwisseling van informatie en het op hoog niveau maken van afspraken tussen beide landen. Naar verwachting zullen de afspraken op afzienbare termijn neergelegd kunnen worden in een zogenoemd Memorandum of Understanding.

Aanpak illegaal vuurwerk

Het afgelopen vuurwerkseizoen zijn goede resultaten geboekt met de aanpak van illegaal consumentenvuurwerk. Grote hoeveelheden uit Duitsland en België zijn tegengehouden en veel illegaal vuurwerk is in beslag genomen. De aanpak heeft bijgedragen aan een kleiner aantal slachtoffers en veel minder schade rond de jaarwisseling. Toch zijn nog meer maatregelen nodig, aldus beide ministers.

Verwerking besluit

Het vergunningstelsel zal worden verwerkt in de komende wijziging van het Vuurwerkbesluit. Dat gebeurt in 2010. Volgende week wordt de wetswijziging in het Belgische Staatsblad gepubliceerd.