Kijkoperatie bij longkankerpatiënten nu ook in Nederland

08/12/2009 14:18

Johnson & Johnson Medical B.V.

Minder pijn en snel naar huis

9 december 2009- Was een operatie voor longkankerpatiënten tot voor kort een zware, pijnlijke operatie met een groot litteken als gevolg, nu kunnen deze patiënten geopereerd worden via een geavanceerde kijkoperatie. Nederland volgt hierin het buitenland waar deze innovatieve techniek al jaren wordt toegepast bij de chirurgische behandeling van longkankerpatiënten.

8000 patiënten per jaar met diagnose longkanker

Longkanker is momenteel - zowel bij mannen als vrouwen - de dodelijkste vorm van kanker. Jaarlijks wordt bij 8000 nieuwe patiënten de diagnose longkanker gesteld. Deze patiënten worden behandeld met chemotherapie, bestraling of middels een operatie. Ongeveer een kwart van de patiënten komt in aanmerking voor een operatie.

Voorheen hadden patiënten daarbij geen keuze en ondergingen deze operatie op traditionele wijze. Hierbij werd een grote snee gemaakt en de ribben gespreid om bij de tumor te kunnen komen. De patiënt had na afloop van de operatie daardoor veel pijn en hield een groot litteken over. Bovendien zorgde de pijn ervoor dat het herstel langer duurde.

Minder pijn, klein litteken en sneller herstel

Voor veel patiënten is er nu echter een mogelijkheid om een minder ingrijpende operatie te ondergaan. Bij deze nieuwe manier van opereren, de VATS Lobectomie, verwijdert de chirurg de longkwab via een kijkoperatie. De voordelen zijn groot: de patiënt heeft na de operatie veel minder pijn, een kleiner litteken en geneest sneller. Gemiddeld kan een patiënt een week eerder naar huis: de verpleegtijd in het ziekenhuis gaat daarmee terug van gemiddeld 12 naar 4 dagen.

Nu ook in Nederland

Deze operatiemethode is nieuw in Nederland. In het buitenland wordt de ingreep al veel langer verricht en heeft daar zijn waarde al ruimschoots bewezen. Het Atrium MC in Heerlen is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die de VATS Lobectomie standaard aan haar patiënten aanbiedt en heeft inmiddels 100 patiënten op deze wijze geopereerd. Longchirurg dr Siebenga is er een groot voorstander van om deze behandeling ook in Nederland een vaste plaats te geven binnen de behandelingsmogelijkheden voor longkanker: "Ik vind het erg belangrijk dat patiënten kennis nemen van deze nieuwe mogelijkheid zodat ze er bij hun eigen longarts naar kunnen vragen".

www.ikheblongkanker.nl

Om patiënten te informeren over deze nieuwe operatietechniek is een website ontwikkeld: www.ikheblongkanker.nl. Hierop staan de ziekenhuizen vermeld die deze operatie aanbieden. Nu is dat alleen Atrium MC, maar daar kunnen later ook andere ziekenhuizen bij komen.





http://www.ikheblongkanker.nl