De Jager in Eigen Huis Magazine: van overdrachts naar bezitsbelasting?

08/12/2009 14:30

Vereniging Eigen Huis

Staatssecretaris De Jager: overdrachtsbelasting omvormen naar bezitsbelasting?

Amersfoort, 7 december 2009

"Op lange termijn zou je best naar de overdrachtsbelasting kunnen kijken, omdat het een belasting op een transactie is die verstorend kan werken. De vraag is of het niet beter zou zijn als je de overdrachtsbelasting zou ombouwen naar een bezitsbelasting: een veel lagere belasting, verspreid over de jaren". Dit zegt Staatssecretaris Jan Kees de Jager in het decembernummer van Eigen Huis Magazine.

Er wordt steeds minder verhuisd. Momenteel zit de woningmarkt voor een groot deel op slot. Het aantal kooptransacties zal dit jaar niet veel hoger uitkomen dan circa 130.000, terwijl er in 2006 nog 210.000 woningen werden verkocht. Gemiddeld woont een huiseigenaar nu 20 jaar in dezelfde woning.

Een van de oorzaken van de al langer teruglopende woningverkopen is de 6% overdrachtsbelasting die over de koopprijs van een bestaande woning verschuldigd is. Bij een koopprijs van bijvoorbeeld 250.000 euro moet daar bovenop 15.000 euro aan belasting worden betaald. Kopers moeten voor deze verhuisboete in de regel een fors hogere hypotheek afsluiten en daar 30 jaar lang extra hypotheekrente over betalen. Bij een afvlakking of daling van de huizenprijzen wordt de 'terugverdientijd' van de overdrachtsbelasting steeds langer en wordt de verhuisbarrière voor potentiële kopers naar verhouding hoger. Vereniging Eigen Huis pleit daarom al jaren voor het verlagen, of beter nog afschaffen van de overdrachtsbelasting.

Hoewel staatssecretaris De Jager zeker nog geen concrete plannen heeft, reageert Vereniging Eigen Huis positief. "Hiermee zou de doorstroming op de woningmarkt een impuls krijgen. Iemand die een woning koopt kan een lagere hypotheek afsluiten. Anderzijds wil de staatssecretaris dat alle eigenwoningbezitters een beetje mee gaan betalen via een 'bezitsbelasting' om dit voor de overheid budgettair mogelijk te maken. Vereniging Eigen Huis is daar geen voorstander van, maar aan de andere kant is het te rechtvaardigen omdat het in het belang is van iedere eigenwoningbezitter dat de woningmarkt zo goed mogelijk functioneert. Het 'omvormen' van de overdrachtsbelasting mag geen verkapte lastenverzwaring opleveren voor huiseigenaren. Per saldo moet er niet minder, maar ook niet meer binnenkomen bij de overheid" aldus Nico Stolwijk, beleidsstrateeg bij Vereniging Eigen Huis.

Lees het interview met Staatssecretaris De Jager in het decembernummer van Eigen Huis Magazine en op www.eigenhuis.nl





http://www.eigenhuis.nl/VerenigingEigenHuis/Actueel/EigenHuisMagazine/




Vereniging Eigen Huis