Gemeente Waalwijk Waalwijk stelt integratiebeleid vast

Met één hand kun je niet klappen

Zo luidt de titel van de nieuwe integratienota voor Waalwijk. Niet langer met de ruggen naar elkaar maar samenwerken aan Waalwijk. Dat is wat we als gemeente willen bereiken als het gaat om inwoners met een verschil in etniciteit, cultuur en religie, aldus wethouder Santi. De gemeente heeft met de nieuwe nota haar visie op integratie vastgesteld en wanneer de raad er in januari 2010 mee instemt, zet Waalwijk in op twee sporen om haar visie op integratie te bereiken.

Verbinden
Het eerste spoor in het nieuwe beleid is verbinden. Onbekend maakt onbemind en dus moeten inwoners elkaar leren kennen en met elkaar samenwerken. Inwoners kunnen daar zelf hun steentje aan bijdragen en daarom is er een bedrag gereserveerd ter ondersteuning van initiatieven. Inwoners worden aangemoedigd om initiatieven te organiseren die integratiebevorderend zijn. Als verschillende culturen elkaar ontmoeten ontstaat kennis en begrip voor elkaars cultuur of overtuiging. Zon initiatief kan van alles zijn, van sporten tot een voorlichtingsbijeenkomst of een kookevenement, vertelt Santi.

Vrouwen verbindende factor
Vrouwen spelen een brede rol in het nieuwe beleid, zij zijn vaak een verbindende factor maar dat komt niet altijd goed naar voren. Dat moet veranderen. Een goed voorbeeld daarvan is de viering van het islamitische offerfeest. Op maandagavond 7 december hadden de Turkse, Molukse en Marokkaanse vrouwenverenigingen samen een dialoogbijeenkomst met buurtbewoners georganiseerd. Onder het genot van een diner konden buurtbewoners van verschillende nationaliteiten met elkaar spreken over onderwerpen als wat heb je als offer aan je buren te geven om elkaar te leren kennen?. De gemeente heeft in het kader van het kweken van kennis en begrip onder mensen met verschillende achtergronden de avond gesubsidieerd. Ten slotte mag bij verbinden het belang van anti-discriminatie natuurlijk niet worden onderschat en positieve beeldvorming helpt daarbij. De negatieve tendens die lijkt te ontstaan in de maatschappij wil Waalwijk tegengaan.

Verbetering sociaal economische positie
Het tweede spoor waar de gemeente aan werkt is een verbetering van de sociaaleconomische positie door onder andere taallessen op een nog laagdrempeligere manier willen aanbieden voor iedereen. Op die manier wordt de arbeidsmarkt toegankelijk voor iedereen en kan inburgering en participatie samengaan. Stageplaatsen en vrijwilligerswerk zijn middelen om dat voor elkaar te krijgen. De vergrijzing speelt ten slotte ook een rol in de integratienota. Nog niet alle organisaties zijn klaar voor de verzorging en hulp aan senioren als het gaat om verschillende culturen, daardoor ontstaan misverstanden die op te lossen zijn als we inspelen op interculturele communicatie.

Voor het hele beleid geldt dat alle inwoners erbij zijn betrokken. Niet alleen verwachten we inzet van etnisch culturele minderheden, we verwachten ook inzet van autochtonen om open te staan en de ruimte te geven aan etnische culturele minderheden tot deelname aan de maatschappij. In de loop van 2010 zullen we op de gemeentepagina nadere informatie publiceren rondom het integratiebeleid en de activiteiten, besluit Santi.

Publicatie datum 08-12-2009