Gemeente Waalwijk P- team Match allochtone jongeren presenteert zich

Op verzoek van de gemeente Waalwijk, wethouder Santi is Mozaïek Waalwijk / de Twern gestart met het opzetten en begeleiden van een promotieteam Allochtone Jongeren. Het zogenaamde P-team Match maakt onderdeel uit van Kleurrijk Brabant Werkt. Op vrijdag 4 december aanstaande presenteert het P-team Match zich om 16.00 uur in de oude raadzaal in het gemeentehuis. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Aanleiding
Allochtone jongeren hebben een slechte en een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Er bestaat van hen een negatief beeld in de samenleving, en daarmee ook op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. Het werken met een promotieteam zet dit negatieve beeld om, stelt teamleden in staat hun capaciteiten te ontwikkelen, geeft hen zelfvertrouwen om het bestaande beeld te veranderen en dat zij zelf hier een bijdrage aan kunnen leveren. Van passief naar actief.

Beeldvorming
Op veel scholen is er een kloof tussen allochtone en autochtone leerlingen. Dit geeft spanning. Ook bestaat bij leerkrachten een negatief of verkeerd beeld van allochtone leerlingen. Onder het motto School zonder Racisme werkt een promotieteam aan verandering en verbetering van het leerklimaat op een school.

Een promotieteam draagt eraan bij dat het beeld over allochtone en kansarme jongeren verandert. Dit is nodig om hun positie te veranderen en te versterken. Samen met mentorteams voorkomt dit voortijdig schoolverlaten.

Een promotieteam bestaat uit maximaal 15 jongeren

Doelen
Het doel van het promotieteam Waalwijk is:
Positieverbetering van allochtone jongeren in het onderwijs; Positieverbetering van allochtone jongeren op de arbeidsmarkt; Bevorderen van de samenwerking tussen allochtone en autochtone leerlingen;

Activiteiten
Er zullen activiteiten worden georganiseerd, men kan dan bijvoorbeeld denken aan:

- een debat organiseren binnen het thema School zonder Racisme
- Organiseren van een multiculturele dag op school
- Organiseren van een carrièredag op school (ROC),waarbij jongeren in contact worden gebracht met vertegenwoordigers uit de branche
- Voorlichting aan een werkgeversvereniging om de beeldvorming over allochtonen te beïnvloeden.

De gemeente Waalwijk heeft in het kader Integratie bijna 8000 subsidie aan het P-team Match gegeven.

Publicatie datum 03-12-2009