Gemeente Waalwijk Begroting Waalwijk aangepast op verzoek provincie

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant heeft het college van Waalwijk overvallen met een brief waarin zij aangeven dat in hun ogen de begroting 2010 van Waalwijk niet sluit en dat de raad van de gemeente ongeveer een week krijgt om met oplossingen voor een probleem van ruim
1.000.000 te komen.

Het college betreurt deze gang van zaken. Nu wordt namelijk een deel van de begrotingsramingen voor 2010 opeens niet meer door GS geaccepteerd, terwijl daarover in de afgelopen jaren nimmer een opmerking is gemaakt. Hoewel hierover dus verschil van mening bestaat tussen de colleges van Waalwijk en de provincie, kan de gemeente in dit stadium niet anders dan met de rug tegen de muur binnen een week met een oplossing komen. Tenzij Waalwijk het komende jaar onder toezicht van de provincie wil komen, maar dit is geen aanlokkelijk vooruitzicht, aldus wethouder Jan van Groos.
Vandaar dat het college op zoek moest naar oplossingen waartoe ze eigenlijk liever niet zou overgaan. Oplossingen om de begroting zodanig te wijzigen dat ook de provincie van mening is dat deze structureel sluitend is.

Rente
De oplossingen zijn gevonden door, de uitgangspunten die door de raad zijn vastgesteld en gehanteerd voor de begroting 2010, te toetsen aan de situatie van dit moment en de voorzichtigheidsmarges die er aanvankelijk in zaten, te benutten. Daardoor kunnen bijvoorbeeld rentepercentages op aan te trekken leningen naar beneden toe worden aangepast. Daarnaast zal de door de gemeente bespaarde rente door eigen vermogen geheel ten gunste van de begroting worden gebracht.

Inzet meevaller septembercirculaire
Een relatief eenvoudige oplossing is het op de begroting inbrengen van het positief resultaat van de septembercirculaire uit het Gemeentefonds. Hierdoor wordt de post Algemene Uitkering uit deze rijksmiddelen met bijna 500.000 verhoogd. Het college doet dit liever niet en houdt dergelijke meevallers gewoonlijk achter de hand om tegenvallers te kunnen opvangen, maar in dit geval wijkt zij hiervan dan toch maar af.

Bezuinigingen
Tenslotte ontkomt het college niet aan enkele bezuinigingsvoorstellen. Van het groenonderhoud en het onderhoud van de openbare ruimte op Haven Zeven wordt samen 125.000 afgehaald. Daarnaast wordt ruim 200.000 van de parkeerinkomsten (gereserveerd voor dekking van de bouw en exploitatie van parkeergarages) teruggezet in de begroting. Ook resteert er voor 2010 minder geld om voorgenomen nieuw beleid uit te kunnen voeren.
Al met al lukt het ons dus wel om de correcties die de provincie heeft aangebracht in begrotingstechnische zin te herstellen, maar van harte gaat het niet en dit zal de gemeente de provincie ook laten weten, zegt wethouder Van Groos.

Publicatie datum 03-12-2009