FloraHolland


+ Aanvoerbrieven zelfprinten

Bolbloemenbericht week 49

FLORAHOLLAND (8 december 2009) - De prijzen bleven er over het algemeen redelijk goed op en dat was in de Sinterklaasweek geen tegenvaller. De aanvoer was in totaliteit vrijwel gelijk aan vorige week en nu brachten de bijna 28 miljoen bolboemen gemiddeld EUR 0,30 op. Groot is het verschil met vorig jaar toen we in deze verslagweek voor het eerst in dat seizoen geconfronteerd werden met het fenomeen "wegen glad handel plat". In grote delen van Duitsland en West Europa viel toen zeer veel sneeuw wat de handel frustreerde. Nu was het in de grootste delen van Europa prima bloemenhandelsweer en desondanks kwamen de prijzen nu 10 procent lager uit bij een vrijwel dezelfde aanvoer.

Op het moment van schrijven zit Moskou voor het eerst dit najaar met koudere temperaturen en onder de sneeuw en dat zijn geen goede vooruitzichten. Voor de komende weken zal blijken in hoeverre december nog steeds vooral een groenmaand is in plaats van een bloemenmaand. De kerstbomen en ander dennengroen vinden nu al gretig aftrek en het is te hopen dat authentieke kerstbolbloemen zoals de Amaryllis en tulp ook dit seizoen de prijzen van vorig jaar kunnen evenaren. Want die werden toen onverwacht best betaald en eigenlijk zijn er geen redenen om dat nu anders te verwachten. Of het moet een wat al te grote aanvoeruitbreiding zijn want nog steeds geldt dat een goede en een slechte prijsvorming zeer dicht bij elkaar liggen. Een kar teveel en de daling is daar, een paar fusten tekort en het vliegt omhoog.

Tulpen
De tulpen kenden na enkele weken van zeer grote aanvoertoename nu een welkome stabilisatie op ruim 10 miljoen stuks concernbreed. Die stegen bovendien in prijs naar gemiddeld EUR 0,17 en dat was een mooie ontwikkeling. De aanvoer ligt ruim 25 procent hoger dan vorig jaar en de prijs nog altijd een stuiver minder.

In Aalsmeer was ook deze week weer een ruime aanvoer van tulpen. De totale aanvoer was 4,7 miljoen stuks. Dat is 1,3 miljoen meer dan vorig jaar dezelfde week. De gemiddelde prijs lag 5 cent minder met een gemiddelde prijs van EUR 0,17. De ijstulpen nemen af in aantal maar de bollen van Hollandse bodem nemen nu snel toe. De kwaliteit is goed te noemen. Het sortiment neemt ook toe in cultivars. Hier wordt met kleine aantallen goed geld voor geven. De kleur rood en wit zijn stijgen in aantal het sterkst.

Lelies
Alle hoofdgroepen daalden met een kleine 10 procent in aanvoer in vergelijking met vorige week. Desondanks daalden de prijzen fractioneel en dus was de krimp op tijd. De 1,2 miljoen LA-hybriden deden nu EUR 0,33; 700.000 Aziaten maakten EUR 0,31; 2,5 miljoen Orientals EUR 0,63 en de 900.000 Longiflorums gingen voor EUR 0,41.

In Aalsmeer lag over de gehele linie de aanvoer ruim 10 procent lager dan verleden week. Ten opzichte van verleden jaar lag de aanvoer in de veilgroep Oriental zelfs ruim 20 procent lager. De gemiddelde prijs lag nu tussen 6 en 7 dubbeltjes per steel. Vorig jaar was deze prijs nog een dubbeltje lager. In het midden van de week deden de roze cultivars het over het algemeen goed, terwijl de witte cultivars en de lichtere sorteringen wat meer onder druk kwamen te staan. Vrijdag veranderde dit beeld en zakte roze in prijs, terwijl zwaar wit en de lichtere sorteringen weer beter werden gewaardeerd. Zeg het maar...

De veilgroep Longiflorum had deze week een aanvoer die, ondanks de kleinere aanvoer dan verleden week, toch bijna 15 procent hoger uitkwam dan verleden jaar. De gemiddelde prijs lag deze week stabiel rond de 4 dubbeltjes en dat was vrijwel hetzelfde aan vorig jaar. Ook in de veilgroep LA/Aziaat lag de aanvoer, net als bij de Orientals, ruim 20 procent lager dan verleden jaar. De gemiddelde prijs kwam nu uit tussen 6 en 7 stuivers per steel. Verleden jaar bleef de gemiddelde prijs nog een stuiver lager steken. Er was deze week relatief veel aanvoer in de kleur rood. De andere kleuren hadden over de hele breedte een lagere aanvoer. Met name de relatief grote aanvoer van lichtere kwaliteit zet de gemiddelde prijs, ondanks de kleine aanvoer, toch nog redelijk onder druk!

In Naaldwijk liep de aanvoer van Aziaten iets terug ten opzichte van vorige week en ook de prijzen lieten een daling zien. Uit het verleden blijkt altijd dat de week voor Sinterklaas een lastige week is qua verkoop. Zo ook deze week. Maandag was de beste dag van de week met EUR 0,35 gemiddeld, waarna het elke dag wat zakte naar EUR 0,30 op vrijdag. Geel en oranje stond duidelijk onder druk. Ook de LA-hybriden daalden in aanvoer. Men zag hier vooral de rode en witte soorten in prijs stijgen. Dit kon echter de totale prijsdaling niet voorkomen. Deze zakte van EUR 0,36 op maandag naar EUR 0,31 op vrijdag.

De Longiflorums kenden in Naaldwijk een daling van 40.000 stelen. Maar toch bleven de prijzen vrij stabiel. Deze daalden gemiddeld met een cent. De 3- pitters stegen juist van EUR 0,48 op maandag naar gemiddeld EUR 0,55 op vrijdag. De duurste gingen voor 3 kwartjes van de hand. De Orientals stegen deze week juist in stuks. Het eerste deel van de week daalden de prijzen van maandag EUR 0,65 naar 6 dubbeltjes op woensdag.
Vrijdag werd de vraag naar Orientals weer groter en behaalden we een middenprijs van EUR 0,68, wat goed te noemen is en weer hoop geeft voor de komende weken naar de Kerst toe. Er staat nu veel mooie zware partijen voor de klok waar de exporteurs goed mee uit de voeten kunnen.

Freesia`s
De totale Freesia-aanvoer lag deze week met 3,8 miljoen stelen een kleine 15 procent lager dan vorige week en desondanks bleven de prijzen stabiel op EUR 0,14 voor de enkelbloemigen en een centje meer voor de dubbele varianten. Het is een dikke cent minder dan vorig jaar bij ongeveer 5 procent meer stuks.

Irissen
De irisaanvoer kende weer een jojo-variant met 22 procent minder aanvoer binnen een week en 25 procent minder dan vorig jaar. De prijzen deden het er best op en kwamen nu uit op EUR 0,11 concernbreed. Stabiel door de week heen, waarbij mooie partijen zeer best werden gewaardeerd. 'Casablanca's' voor 4 dubbeltjes of 'Professor Blaauw' en 'Blue Magic' voor respectievelijk EUR 0,22 en EUR 0,20 waren daarvan mooie voorbeelden.

Calla
De aanvoer van de Calla daalde met 15 procent tot ruim beneden de 500.000 kleinbloemigen. De prijsdaling zette onverminderd door naar nu nog net EUR 0,50 gemiddeld. De aanvoer is bijna gehalveerd met vorig jaar vergeleken en die doen het nu bijna 2 dubbeltjes beter dan vorig jaar.

Amaryllissen
De Amaryllisaanvoer kende een mooie aanvoergroei van 7 procent naar 3,1 miljoen stelen concernbreed. Een prima stijging omdat ook de prijsvorming verbeterde. Die ligt met
8 dubbeltjes gemiddeld nog wel een dubbeltje lager dan vorig jaar (bij een vergelijkbare aanvoer) maar het is een stuiver beter dan vorige week en dat geeft de burger wel moed. Of we weer net zo'n knaller als vorig seizoen kunnen realiseren is alleen maar te hopen.

In Naaldwijk nam de aanvoer met 13 procent af deze week. De 845.000 stelen behaalden een middenprijs van EUR 0,80, waar we vorig jaar nog EUR 0,87 scoorden. Ondanks de Sinterklaasweek stegen de prijzen wel. Vorige week noteerden we nog EUR 0,73 en deze week stegen de prijzen naar EUR 0,80. 'Red Lion' en 'Ferrari' werden al in grote aantallen voor goede prijzen ingekocht.

In Aalsmeer lag de aanvoer van de Amaryllis deze week ongeveer gelijk aan verleden jaar. De gemiddelde prijs, inclusief die van de exclusieve partijen, lag deze week tussen 8 en 9 dubbeltjes. Verleden jaar daalde de gemiddelde prijs deze week naar 8 dubbeltjes per steel.

Hyacinten
De marktsituatie bij de pothyacinten is onveranderd belabberd. Bij de snijhyacinten is het met 650.000 stuks voor EUR 0,26 niet veel beter. De stuksgroei was 25 procent vergeleken bij vorige week en 32 procent bij vorig jaar. Dat is gewoon veel te veel omdat ook toen de prijzen onder druk stonden. Dat er nu nog een dubbeltje vanaf ging in vergelijking met 2008 tekent de malaise. Alle bollen welke niet konden worden verkocht richting de export en droogverkoop, zijn blijkbaar opgeplant en komen op de markt. Die dramatische ontwikkeling zal nog wel even aanhouden. De bollen zijn er en waarschijnlijk zal het nog minstens dit seizoen duren alvorens de positieve kant van de varkenscyclus weer merkbaar wordt.