Buitenlandse Zaken België


Datum: 08/12/2009

9 december 2009 - Internationale anti-corruptie dag

Naar aanleiding van de internationale dag tegen de corruptie wijst Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel erop dat goed bestuur en het terugdringen van de corruptie centrale elementen zijn om de doeltreffendheid en de duurzaamheid van ontwikkelingshulp te waarborgen.

"Landen die behoorlijk worden bestuurd en waar administratieve systemen correct werken, leggen de beste ontwikkelingsresultaten voor. Corruptie ondermijnt immers de legitimiteit van de instellingen, onderdrukt het privé-initiatief en schaadt de civiele maatschappij" aldus Minister Michel. De Minister wijst er voorts op dat volgens berekeningen van de Wereldbank de uitgaande kapitaalstromen van ontwikkelingslanden als gevolg van corruptie of illegale activiteiten 120 miljard US$ bedragen. Dit is evenveel als de totale ontwikkelingshulp van de OESO landen in 2008. Om de inspanningen voor ontwikkeling te verduurzamen moet de corruptie worden teruggedrongen.

In alle nieuwe samenwerkingsprogramma¿s met partnerlanden zal een clausule worden opgenomen waarbij zowel de Belgische ontwikkelingssamenwerking als het partnerland zich verbinden tot transparantie en rekenschap om corruptie te vermijden.

De Belgische ontwikkelingssamenwerking wil echter ook een partner zijn in de strijd tegen de corruptie en het institutioneel kader van partnerlanden helpen versterken met het oog op het waarborgen van behoorlijk en transparant beheer van de overheidsmiddelen. Het versterken van democratische structuren zoals parlementen, het verhogen van democratisch rekenschap, het respect voor mensenrechten en het bevorderen van persvrijheid zijn belangrijk in de strijd tegen de corruptie. Ook het maatschappelijk middenveld heeft een belangrijke rol te vertolken. Tot slot moet de privé sector actief worden betrokken bij het opzetten van een alliantie in de strijd tegen de corruptie.

Sedert 2004 ondersteunt de Belgische Ontwikkelingssamenwerking de inspanningen van de Wereldbank voor capaciteitsopbouw in partnerlanden in het domein van goed bestuur en corruptiebestrijding. Deze samenwerking met de Wereldbank zal de komende jaren verder worden uitgebouwd en versterkt. Hierbij zal de nadruk liggen op het versterken van instellingen en leiderschap en op capaciteitsopbouw om het rekenschap van overheden en de kwaliteit van dienstverlening naar de bevolking toe te verhogen. Daarnaast zal het opzetten van partnerschappen tussen de overheid, de privé sector, de media en de civiele samenleving voor goed bestuur en tegen corruptie worden nagestreefd en een verantwoordelijke bedrijfsethiek van de privé sector worden bevorderd.