Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 8 december 2009 2009Z19514

Onderwerp Kamervragen

-

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik de vragen die het lid De Rouwe heeft gesteld over het artikel "CDA: `stop verenoorlog'.


1.
Bent u bekend met het artikel "CDA: `stop verenoorlog' "? 1)


1.
Ja


2.
Deelt u de zorg dat het uitblijven van een definitieve concessie leidt tot onduidelijkheid, ongerustheid en onzekerheid onder passagiers, lokale overheden en rederijen, en deelt u de mening dat hier zo snel mogelijk een einde aan dient te komen?


2.
Ik ben bekend met de onrust die dit onderwerp met zich mee brengt op de eilanden en ik doe er alles aan om zo snel als mogelijk duidelijkheid te brengen op dit dossier. Op dit moment zijn de verbindingen van het vaste land naar Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog geregeld door middel van openbare-dienstcontracten. Met de wijziging van het Besluit personenvervoer 2000 zal een structurele regeling voor de waddenveerdiensten via een concessiesystematiek totstandkomen. Deze wijziging is momenteel in procedure.


3.
Kunt u uiteenzetten wat de vervolgstappen zijn om te komen tot een definitieve concessie en wat het daarbij behorende tijdstraject is?

3.
Zodra de wijziging van het Besluit personenvervoer 2000 een feit is, zullen de procedures voor concessieverlening zo snel mogelijk in gang worden gezet. Ik span mij in om de wijziging van het Besluit personenvervoer 2000 in verband met de invoering van concessiesystematiek voor het personenvervoer van en naar de Waddeneilanden in het eerste kwartaal van 2010 in werking te laten treden. In a
agina 1 van 2 P





dat geval zal ik, naar verwachting rond de zomer van 2010, de concessiebesluiten Datum kunnen nemen.

Ik heb een zorgvuldige en transparante procedure voor verlening van de Ons kenmerk concessies voor ogen waarbij kwaliteit van de dienstverlening in de concessie en VenW/DGMO-2009/10544 regionaal draagvlak zwaar wegen. Er wordt bijvoorbeeld een Programma van Eisen opgesteld, zodat duidelijk is aan welke voorwaarden de beoogd concessiehouder moet voldoen.


4.
Welke mogelijkheden zijn er om inwerkingtreding van concessieverlening te bespoedigen? Kunt u uiteenzetten of dit ook direct mogelijk is na publicatie in de Staatscourant? Zo, nee wat is hier de juridische onderbouwing van?

4.
Het belang van een spoedige concessieverlening is groot, maar het proces daartoe moet zorgvuldig en juridisch robuust zijn. Na publicatie van de wijziging van het Besluit personenvervoer 2000 in het Staatsblad kan meteen de procedure voor concessieverlening van start gaan. Dit zal leiden tot een concessiebesluit (beschikking), dat op grond van de Algemene wet bestuursrecht open staat voor bezwaar en beroep. De concessieverlening wordt definitief nadat eventuele bezwaar- en beroepsprocedures zijn afgerond.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

Pagina 2 van 2