RET

RET bereikt goed CAO-akkoord

08 december 2009
Het Rotterdamse vervoerbedrijf RET en de gezamenlijke bonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe CAO. De overeenkomst geldt voor een periode van dertien maanden (1-12-2009- 1-1-2011). Per 1 december 2009 zal een structurele loonsverhoging worden toegekend van 0,75%. Per 1 juli 2010 zal een structurele loonsverhoging worden toegekend van 0,5%. Dit is een beperkte salarisverbetering bovenop de prijscompensatie. Tevens ontvangen de werknemers van de RET jaarlijks een bedrag dat afhankelijk is van de prestaties van het bedrijf.

De RET is blij dat deze CAO op tijd is afgesloten. De gematigde loonsverhoging zal deels in december al worden uitbetaald. Nieuw in de CAO-afspraken is de prestatieafhankelijke betaling. De eventuele prestatiebeloningen die de RET van de stadsregio Rotterdam ontvangt worden verdeeld over het personeel. Voor december 2009 betekent dit een extra brutobedrag van 250 euro per werknemer. Ieder jaar zal dit bedrag in december worden uitbetaald. Het bedrag kan ook hoger uitvallen, naar gelang de prestaties van de RET. De RET heeft verder een werkgelegenheidsgarantie tot 2014 afgegeven. Algemeen directeur Pedro Peters: "Dat geeft rust en stabiliteit in deze crisistijden." De RET kan deze garantie bieden vanwege de verwachte groei van het bedrijf.
Een opvallende afspraak in het onderhandelaarsakkoord is verder de afspraak om het aantal beschikbare stageplaatsen binnen de RET met 50% te verhogen.

Tevreden
De directie van de RET is tevreden met het resultaat. Pedro Peters: "Dit is een eerlijke CAO die past in deze crisistijd. We zijn dan ook blij met de gematigde looneis van de bonden, waarmee zij een belangrijke verantwoordelijkheid hebben genomen. We zijn ook blij dat de prestatiebeloning, de premies die het bedrijf kan verdienen, één op één onder het personeel wordt verdeeld. Ook dit hebben de bonden heel positief opgepakt en wij maken hiermee ons werkgeverschap waar."

Bonden
Onderhandelaar namens de ABVA/KABO FNV Eric Vermeulen: "Ik ben blij dat we een groot deel van de afspraken in heel korte tijd hebben kunnen maken. Daarnaast zou het me ook heel wat waard zijn als we erin slagen op korte termijn met de RET te starten met een werkgroep Veiligheid en Agressie, om de veiligheid van het personeel in het OV nog meer te verbeteren."

Bekijk hier de volledige tekst van het onderhandelaarsakkoord.

dienstregeling