Partij voor de Vrijheid (PVV)

PVV vraagt opheldering over berichtgeving politietop - Kamervragen maandag 07 december 2009

Feitelijke vragen aangaande berichtgeving toelages en bijzondere beloningen politietop:


1.)
Kunt u aangeven waarom de korpsbeheerder van Twente besloten heeft de interim-korpschef in te huren voor 1400 euro per dag? Klopt het dat het ministerie van Binnenlandse Zaken hiermee is ingestemd? Zo ja hoe valt dit te rijmen met de eerdere opmerkingen van de minister van Binnenlandse Zaken aangaande inhuur van externen in relatie tot de Balkenendenorm?


2.)
Kunt u aangeven waarom de interim korpschef van Twente toch een werving en behoud toelage heeft gekregen, terwijl deze toelage is bedoeld om werknemers aan het korps te binden, hetgeen in strijd is met het zijn van interim? Kunt u aangeven hoeveel deze toelage voor werving en behoud behelst en op welke regeling deze toelage is gestoeld? Wie heeft besloten deze toelage te verstrekken en had deze persoon het mandaat hiervoor?


3.)
Kunt u aangeven of er de afgelopen 3 jaar meer interim korpsleidingleden zijn aangesteld voor een dergelijk buitensporig bedrag? Zo ja voor welke korpsen hebben zij gewerkt en welke regeling, welke toelagen en bijzondere beloningen is met deze personen afgesproken?


4.)
Kunt u aangeven waarom de gemeente Amsterdam de belasting betaalt over de regeling aangaande de woontoelage (helft van woning korpschef is eigendom gemeente), gezien het feit dat de belasting dit terecht als "loon in natura" beschouwt, terwijl het Beleidskader Arbeidsvoorwaarden Politietop aangeeft dat er geen situaties aan de orde zijn bij de sector Politie die op enig moment de conclusie rechtvaardigen dat de betrokkene zou moeten worden gecompenseerd voor de belastingheffing die hem treft? Kunt u aangeven waarom de gemeente Amsterdam, in haar brief van 2 december 2009 aangeeft dat sinds de belastingdienst deze regeling als "loon in natura" aanmerkt zij de jaarlijkse loonbelasting betaalt, "conform de destijds met de korpschef gesloten overeenkomst", dit terwijl destijds niet bekend was dat de belastingdienst deze regeling als "loon in natura"zou aanmerken. Is het niet de verantwoordelijkheid van iedere werknemer, dus ook van een korpschef is, haar inkomsten eerlijk op te geven aan de belastingdienst en vervolgens niet haar werkgever met de gevolgen op te zadelen? Indien u van mening bent dat de feitelijke situatie niet strookt met de regelgeving, bent u dan bereid de korpsbeheerder een aanwijzing te geven, teneinde het onterecht geheven bedrag bij de korpschef van Amsterdam-Amstelland terug te vorderen? Zo nee waarom niet? Kunnen in het algemeen , bestuurders en ambtenaren privé aanslagen van inkomstenbelasting af wentelen op de belastingbetaler? Zo ja, waarom.


5.)
Kunt u aangeven waarom de gemeente Leeuwarden de huur betaalt voor het appartement van de korpschef, terwijl de regel is dat korpschefs in de gemeente van dienststelling wonen? Kunt u aangeven of deze betaling, net als onder vraag 4 in strijd is met voornoemde regeling en welke uitwerking zou dit volgens u moeten hebben voor de korpschef van Friesland?


6.)
Kunt u aangeven of de gemeente Leeuwarden nog steeds deze huurgelden betaalt, gezien het feit dat de korpschef van Leeuwarden een huis in de buurt van Leeuwarden heeft gekocht?


7.)
Kunt u aangeven of de voormalig korpschef van Limburg-Zuid inderdaad een jaar lang op kosten van de gemeente in Maastricht heeft gewoond? Zo ja, kunt u aangeven hoeveel de gemeente Maastricht hiervoor heeft betaald? Op grond van welke regeling is deze schikking bepaald en hoe is deze regeling met de belastingdienst afgewikkeld?


8.)
Kunt u aangeven vanaf welke rang de toelage Werving en Selectie (arbeidsmarkttoelage) wordt verstrekt? Wat is het nu uberhautp van deze toelage, omdat dienders met overtuiging voor een bepaald korps moeten kiezen?


9.)
Kunt u aangeven hoe het mogelijk is dat korpschefs een representatietoelage krijgen en toch nog allerlei bedragen als "declaratie binnenland" apart declareren? Welke regeling is hierop van toepassing, vanaf welke rang wordt deze toelage verstrekt en geeft deze regeling ruimte, extra uitgaven apart te declareren? Indien dit niet het geval is en deze bedragen onterecht dubbel zijn gedeclareerd, bent u dan bereid de Rijksrecherche een onderzoek in te laten stellen? Zo nee, waarom niet?


10.)
Klopt het dat de korpschef van Zaanstreek-Waterland de portefeuille integriteit onder zich heeft binnen de Raad van Hoofdcommissarissen? Hoe komt het dat deze korpschef naast een representatietoelage van ruim 8000 euro, nog eens ruim 4000 euro apart declareert? Bent u met mij van mening dat door dergelijk declaratiegedrag de integriteit van de korpschefs onder spanning komt te staan? Heeft de korpschef van Zaanstreek-Waterland zichzelf hierop aangesproken?


11.)
Is de functioneringstoelage nodig, gezien het feit dat van korpschefs mag worden verwacht dat vooraf gestelde doelen behaald worden? Wat is volgens u het nut van het bestaan van deze functioneringstoelage? Vanaf welke rang kan men hierop een beroep doen en hoe is deze regeling binnen de diverse regio's tot stand gekomen?


12.)
Kunt u aangeven waarom korpschefs een pikettoelage krijgen? Bent u het met mij eens dat de functie van lid van de korpsleiding inhoudt dat men 24 uur per dag beschikbaar moet zijn Bent u het met mij eens dat deze vergoeding reeds is geïncorporeerd in de hoogte van de salarisschalen? Zo nee waarom niet?


13.)
Bent u bereid alle informatie aangaande de toelages van de korpsleidingen van alle politieregio's en de KLPD van de afgelopen 3 jaar naar de Kamer te sturen. Zo nee, waarom niet, zo ja wanneer kunnen wij deze informatie ontvangen? Bent u bereid alle informatie aangaande het WOB verzoek van RTL naar de Kamer te zenden? Zo nee waarom niet?


14.)
Indien, in het algemeen, korpschefs onreglementair betalingen hebben gedeclareerd, wordt dan de Rijksrecherche ingeschakeld, teneinde te onderzoeken of er sprake is van strafbare feiten en ter vaststelling van de integriteit van de betrokkene? Zo nee waarom niet?


15.)
Kunt u aangeven hoe het precies zit met de rijkosten van de dienstauto met chauffeur van de hoofd van de politie academie? Waarom is dit hoofd van de politie academie niet verhuisd, terwijl hij dit wel had beloofd?


16.)
Welke regeling ligt ten grondslag aan het feit dat het hoofd van de politie academie, naast een salaris ook een pensioen ontvangt als generaal b.d.?


17.)
Klopt het dat deze directeur ook ingeschreven staat bij een communicatiebureau en dat hij zich laat inhuren voor presentaties en dergelijke. Kunt u aangeven of en zo ja hoe vaak deze directeur dergelijke lezingen e.d. heeft gegeven en of hij hiervoor de dienstauto heeft gebruikt? Zo ja kunt u aangeven of deze directeur heeft aangegeven dat hij de dienstauto privé heeft gebruikt?


18.)
Kunt u aangeven waarom u nu voor "strikte terughoudendheid"pleit, terwijl in uw periode als korpsbeheerder zelf de toenmalige korpschef een toelage van bijna 9000 euro van u ontving? Kunt u aangeven waarom u deze toelage heeft verstrekt en welke regelingen hieraan ten grondslag lagen?


19.)
Kunt u aangeven hoe vaak de korpschef van Hollands-Midden op werkbezoek is geweest naar Suriname, voor hoe lang en hoe vaak hij hierbij werd vergezeld door zijn partner of anderszins iemand uit de privésfeer? Kunt u aangeven hoeveel dagen dergelijke bezoeken heeft geduurd en of deze werkbezoeken werden voorafgegaan, gevolgd of gemixt met privétijd? Zo ja hoe is dit administratief/financieel afgehandeld en gescheiden? Voor wie zijn de vliegtickets en de overnachtingkosten betaald? Bent u met mij van mening dat een korpschef in het algemeen de indruk van een mogelijke belangenverstrengeling moet vermijden, indien dergelijke werkbezoeken van een korpschef aan een land waarmee hij persoonlijk sterk is verbonden plaats vinden? Zo nee waarom niet? Zo ja heeft de korpschef van Zaanstreek-Waterland zijn collega hierop aangesproken? Zo nee, waarom niet?


20.)
Kunt u precies aangeven hoe vaak de korpschefs de laatste 4 jaar op studiereis zijn geweest, waar naar toe en wie hierbij aanwezig waren? Kunt u aangeven welke korpschefs hun partner hebben meegenomen en kunt u aangeven wat hier de meerwaarde van was? Kunt u precies aangeven wat uiteindelijk het nut is geweest van deze studiereizen? Wat heeft de politie Nederland er precies aan gehad en was een dergelijke studiereis met partner de enige manier dit op die wijze verkrijgen? Kunt u aangeven hoeveel deze reisjes hebben gekost, uitgesplitst in korpschefs en partners en van welk budget deze bedragen zijn opgenomen? Kunt u aangeven of de Korpschef van Zaanstreek-Waterland zijn collega's op grond van integriteit hierop heeft aangesproken? Indien hij dit niet heeft gedaan, waarom niet?


21.)
Kunt u aangeven welke vergoedingen en toelages aan de sub-top van de politie academie en aan de sub-top van het KLPD worden verstrekt, hoe hoog deze waren over de afgelopen 2 jaar en welke regelingen hieraan ten grondslag liggen?


22.)
Klopt het dat o.a. in Amsterdam, bepaalde rangen en functies aan het einde van het jaar, naast een 13e maand, ook een soort functioneringstoelage krijgen? Zo ja welke functies en rangen komen hiervoor in aanmerking, hoe hoog is die toelage en welke criteria en concrete regeling ligt ten grondslag aan het verstrekken van een dergelijke toelage? Zijn er naast Amsterdam ook andere korpsen die een dergelijke toelage hanteren? Zo ja welke? Om hoeveel geld gaat dit in totaal over de afgelopen 3 jaren?


23.)
Klopt het dat het korps Rotterdam-Rijnmond de afgelopen jaren het politiekorps op de Nederlandse Antillen heeft ondersteund? Zo ja kunt u aangeven voor hoe lang dit is gebeurd en hoe vaak Nederlandse politiemensen naar de Antillen zijn geweest de afgelopen 3 jaren, wat de verblijf- en vliegkosten hiervan waren en hoeveel Nederlandse politiemensen hierbij waren betrokken? Kunt u aangeven wat concreet de resultaten van deze inzet is geweest?


24.)
Klopt het dat het korps Amsterdam-Amstelland politiebureaus in Suriname ondersteund? Zo ja, hoeveel dienstreizen zijn er de afgelopen 3 jaar verricht voor dit soort projecten, wat waren de verblijf- en vliegkosten hiervan en hoeveel Nederlandse politiemensen hierbij waren betrokken? Kunt u aangeven wat concreet de resultaten van deze inzet is geweest?


25.)
Kunt u aangeven of ook andere korpsen allerlei buitenlandse projecten zijn gestart? Zo ja welke korpsen zijn dit en kunt u ook de vragen gesteld onder 23 en 24 hiervoor beantwoorden?


26.)
Kunt u aangeven waarom de oud Commissaris van Politie de heer Van Riessen, vlak voor zijn pensionering is bevorderd tot Hoofdcommissaris van Politie, dit terwijl het korps Amsterdam-Amstelland reeds een Hoofdcommissaris van Politie had? Welke regeling ligt hieraan ten grondslag?


27.)
Klopt het dat zowel de Hoofdcommissaris van Politie de heer Van Riessen als de Hoofdcommissaris van Politie de heer Kuiper, beiden na vertrek binnen de politieregio Amsterdam-Amstelland, hun dienstauto van het merk Audi konden meenemen? Zo ja, welke financiële regeling is hiervoor afgesproken en welke juridische regeling ligt hieraan ten grondslag?


28.)
Klopt het dat de Hoofdcommissaris van Politie de heer Van Riessen lange tijd privé heeft doorgereden met een zogenaamde transponder waardoor hij gratis in een parkeergarage bij het hoofdbureau van politie in Amsterdam kon parkeren. Klopt het dat de heer Van Riessen toen in de buurt van het hoofdbureau van politie woonde en dat parkeren aldaar in de stad 5 euro per uur kost? Indien dit klopt, kunt u aangeven of hiervan aangifte is gedaan en of de Rijksrecherche deze feiten heeft onderzocht? Zo nee, bent u bereid de Rijksrecherche dit te laten onderzoeken?


29.)
Klopt het dat de Hoofdcommissaris van Politie de heer Welten een zogenaamde "burger"boot heeft aangeschaft voor de waterpolitie, kennelijk met de bedoeling met deze boot "in burger"te surveilleren? Zo ja, hoeveel heeft deze boot gekost en klopt het dat deze boot hiervoor nog nooit is gebruikt, maar dat deze boot is gebruikt voor het rondvaren van bezoek van de korpschef? Staat deze uitgave in verhouding tot het gewenste doel?


30.)
Klopt het dat de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, geen demonstratie heeft willen geven aan gehandicapte kinderen in verband met bezuinigingen? Klopt het dat ondanks deze weigering de regiopolitie Amsterdam-Amstelland wel een demonstratie op het PTO terrein heeft gegeven aan de schoolklas van de zoon van de Hoofdcommissaris van Politie de heer Welten, waarvoor ongeveer 30 politiemensen moesten overwerken? Klopt het dat enkele politiemensen weigerden deze demonstratie te geven, maar dat hen verstaan werd gegeven dat "het voor je verdere loopbaan beter is te verschijnen". Zo ja, wat vind u hiervan? Is het Bureau Interne Onderzoeken van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland van deze situatie op de hoogte gebracht en wat heeft zij hiermee gedaan?


31.)
Bent u bereid, daar waar tegen de regels, kosten zijn gedeclareerd of goederen zijn aangeschaft, de Rijksrecherche een onderzoek te laten starten en de betrokkenen te behandelen als elke andere gewone diender? Zo nee, waarom niet?