Watersportverbond - KNWV

Sierk Jan ter Haar wint Karel Lantermans Cup

dinsdag 8 december 2009

Laserzeiler Sierk Jan ter Haar (Medemblik) heeft afgelopen zondag, 6 december, de inmiddels prestigieuze Karel Lantermans Cup op zijn naam geschreven. De afsluitingswedstrijd van het Nederlandse
trainingsseizoen voor de zeilers uit het Watersportverbond Talentplan werd onder heftige omstandigheden gevaren. Windvlagen van een dikke windkracht 6, uitdagende golfslag vlak onder de hoge wal en korte baantjes, maakten de Lantermans Cup een waar spektakel.

Hard werken in de tweemansboten
De zeil(st)ers uit de tweemansboten, 420's en 470's, bleken hun handen vol te hebben aan de technische kant van het wedstrijdzeilen, door de korte baan moest er in hoog tempo gehandeld worden en dat resulteerde nogal eens in een nat pak. Het nieuwe team Cecile Janmaat, net overgestapt uit de Optimist, en Lana Keijzer bleken de boot het best onder controle te hebben en pakten de overwinning in de 420 vloot. Bij de 470's bleven de gebroeders Weijers het langst zonder schade op het water en wisten daardoor hun trainingsmaatjes in de 470 groep te verslaan.

Heftige strijd in de Laser Radial
Bij de Lasers lagen de concurrenten continu op elkanders spiegels. 25 boten scheurden in hoog tempo over de baan, een mooie mix van nieuw talent uit de Excite & Inspire groep nam het op tegen het meer ervaren talent uit de Making Good Better groepen Laser Radial en Standaard. Uiteindelijk bleken de zwaardere standaard zeilers wel in het voordeel met de krachtige wind, maar de jongere garde verdedigde zich goed. Uiteindelijk wist Sierk Jan ter Haar wel met overtuiging de overwinning te pakken, met slechts 4 punten uit 5 wedstrijden (met 1 aftrek) wist hij Jochem Bart Haakman en Olivier Vink ruim voor te blijven.
De Karel Lantermans wisseltrofee ging daarom naar een waardige opvolger van Roelof Bouwmeester, die hem in 2008 won.

Na afloop van de prijsuitreiking in Brasserie MED werden de boten verder klaargemaakt voor transport naar Zuid-Europa waar tenminst 28 talenten deze winter hun trainingen voort zullen zetten.