Ongeloofwaardige CAO-eisen leiden niet tot akkoord in schoonmaak

08/12/2009 15:12

OSB

De CAO-onderhandelingen over een nieuwe CAO in de schoonmaak zijn gisteren en vandaag voortgezet, maar hebben nog niet kunnen leiden tot een akkoord. De eisen van de vakbonden houden geen rekening met de marktomstandigheden waarin werkgevers moeten opereren. De op centraal FNV niveau afgesproken looneis van 1,25%, wordt door FNV Bondgenoten in deze CAO genegeerd door een looneis van 3% te stellen en reiskosten voor alle werknemers te vragen. Het tegemoet komen aan de FNV-inzet heeft het uiterste gevraagd van werkgevers.

Daarnaast wordt er geen rekening gehouden met de autonome kostenstijgingen waar de branche mee geconfronteerd wordt. Enkele voorbeelden hiervan zijn de stijging van de sociale lasten en pensioenkosten als gevolg van een verbetering van de pensioenregeling.

Tijdens de onderhandelingen is geen bereidheid getoond aan vakbondszijde om van deze eisen af te stappen en de werkgevers te naderen. Dit ondanks het feit dat werkgevers de positie van de vakbonden FNV en CNV in de branche willen versterken en zich hard willen maken voor het realiseren van de opleidingsafspraken. Het tegemoet komen aan de inzet van de vakbonden heeft het uiterste gevraagd van de werkgevers.

Rekening houdend met de crisis beschouwen werkgevers 2010 vooral als een overgangsjaar dat gebruikt wordt voor het optimaliseren en een betere toepassing van de huidige CAO afspraken.

De teleurstelling aan werkgeverszijde is groot.

Begin 2010 gaan partijen verder praten.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.osb.nl