Rijksvoorlichtingsdienst

Staatssecretaris van Defensie bezoekt Antillen

Staatssecretaris van Defensie, Jack de Vries, brengt van 8 t/m 11 december een werkbezoek aan de Nederlandse Antillen. De staatssecretaris zal tijdens zijn bezoek vooral spreken met de Nederlandse militairen van verschillende krijgsmachtdelen, onder begeleiding van de Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied, tevens directeur Kustwacht voor de Nederlandse Antillen & Aruba, commandeur Peter Lenselink. Ook heeft hij een ontmoeting met de Gouverneur van de Nederlandse Antillen, zijne excellentie mr. Frits Goedgedrag en de Commissaris Bonaire, Sint Eustatius en Saba, voormalig minister van Defensie Henk Kamp.

De Nederlandse Antillen en Aruba zijn zelfstandige delen van het Koninkrijk der Nederlanden. Dit betekent dat ze al hun zaken zelf regelen, met uitzondering van buitenlandse zaken en defensie. Deze laatste taak neemt de Nederlandse krijgsmacht op zich. Achtduizend kilometer van Nederland waarborgen ruim vijfhonderd defensiemedewerkers - vlootpersoneel, een compagnie van de landmacht (Curaçao) en 32ste infanteriecompagnie van het Korps Mariniers (Aruba) - de veiligheid van het grondgebied van Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba

Naast de externe verdediging van de Nederlandse Antillen en Aruba, vervult het maritiem onderdeel een belangrijke rol in de handhaving van de internationale rechtsorde. Hierbij moet - door de ligging van de eilanden - vooral gedacht worden aan de bestrijding van internationale drugshandel over zee. Zo is de marine in het Caraïbisch Gebied nauw geïntegreerd in de Internationale drugsbestrijdingorganisatie 'Joint Inter Agency Task Force South' te Key West. Daarnaast zijn de Nederlanders belast met de mogelijke inzet van militaire eenheden ter handhaving van de openbare orde of na rampen. Zo biedt de marine in het Caraïbisch Gebied hulp na orkaanpassages. De 32ste infanteriecompagnie van het Korps Mariniers (Aruba) en ondersteunende eenheden op Marinebasis Parera staan elk jaar van 1 juni tot 1 december gereed voor deze taak.

Sinds 2 augustus van dit jaar ondersteunen landmachteenheden de hoofdtaken van Defensie in het gebied. Deze eenheden roteren om de vier maanden. Op 1 december jl. heeft de Alfacompagnie 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland van de Koninklijke Landmacht de taken overgenomen.

Categorieën: Internationaal, Openbare orde en veiligheid, Overig

Bron: Ministerie van Defensie