Gemeente Rotterdam

Hoewel de economische crisis niet aan Rotterdam voorbij is gegaan, lijkt de wereldhavenstad de economische crisis tot nu toe redelijk goed door te komen. Ook in economisch zwaar weer behoudt de Rotterdamse haven haar sleutelfunctie voor de Nederlandse en Europese economie. Daarnaast doet de Rotterdamse arbeidsmarkt het beter dan verwacht.

Wereldhavenstad ook steeds meer zorgstad
Opvallend is dat de zorgsector als werkgever steeds belangrijker wordt voor de stad. Het totaal aantal beschikbare banen in Rotterdam bleef de afgelopen tijd vrijwel stabiel. Rotterdam slaagt er daarnaast steeds beter in om hoger opgeleiden aan de stad te binden. Dat blijkt uit de Economische Verkenning Rotterdam 2009 - 2010 en de Werkgelegenheidsmonitor die de wethouders Hans Vervat (Economie) en Dominic Schrijer (Werkgelegenheid) vandaag in ontvangst namen in de Rotterdamse Schiecentrale. De Verkenning laat zien dat Rotterdam wordt gesterkt in haar ingezette koers met het haven en industrieel complex en het cluster medisch en zorg als belangrijkste economische speerpuntsectoren.

Rotterdamse economie
Rotterdam zette het afgelopen jaar met een omvangrijk stimuleringspakket ter ondersteuning van de economie flink in op het tegengaan en het voorkomen van effecten van de recessie. Belangrijk daarbij was de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen in de stad. In de eerste zes maanden van 2009 nam de overslag in de Rotterdamse haven met 13% af. Met name de transportsector en de petrochemie bleken zeer conjunctuurgevoelig. Hoewel in de mainport Rotterdam de gevolgen van de inzakkende internationale handel sterk voelbaar zijn, wist de Rotterdamse haven ook marktaandeel te verwerven ten opzichte van andere grote havens in de Hamburg Le Havre range. Ook veel winkeliers merken de economische teruggang aan een beperkte daling van het aantal bezoekers. In de binnenstad bleef het aantal bezoekers het gehele jaar onder het niveau van 2008. Rotterdam krijgt van de vier grote steden het hoogste rapportcijfer voor de kracht van de economie. Deze hoge waardering heeft Rotterdam vooral te danken aan een hoge score voor de arbeidsproductiviteit en het behaalde rendement.

Kennis en innovatie
Rotterdam is qua hoger- en wetenschappelijk onderwijs de derde stad van Nederland, na Amsterdam en Utrecht. De Rotterdamse economie heeft veel profijt van de aanwezigheid van deze instellingen en slaagt er steeds beter in om hoger opgeleiden voor de Rotterdamse regio te behouden. Anderhalf jaar na afsluiting van hun studie werkt respectievelijk 66% van de HBO- en 44% van de WO-studenten in de stadsregio. Wethouder Hans Vervat (Economie): Een positieve ontwikkeling voor de kwaliteit van de Rotterdamse economie is dat steeds meer hoger opgeleiden kiezen voor een carrière in Rotterdam. Afgelopen acht jaar is het aantal hoger opgeleiden met 26% gestegen. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde en belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de Rotterdamse kenniseconomie. Voor de toekomst is het vooral van belang dat Rotterdam blijft investeren in een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor hoger opgeleiden. Kennisintensieve clusters, zoals het onderwijs en de medische sector, genereren niet alleen veel banen voor hoger opgeleiden maar leveren ook veel laaggeschoold werk op.

Rotterdamse arbeidsmarkt stabiel
In verhouding tot de sterke terugval in de haven blijft de groei van de werkloosheid in Rotterdam beperkt. Opvallend is dat de zorgsector als werkgever steeds belangrijker wordt voor de stad. Door deze verminderde afhankelijkheid van haven en industrie ligt het effect van conjunctuurschommelingen op de Rotterdamse werkgelegenheid per saldo ongeveer op het landelijk gemiddelde. Daarmee wordt Rotterdam gesterkt in haar ingezette koers op twee belangrijke speerpuntsectoren van het Rotterdamse economisch beleid, het haven en industrieel complex en het cluster medisch en zorg. Wethouder Dominic Schrijer (Werkgelegenheid): De Rotterdamse arbeidsmarkt doet het beter dan de huidige economische crisis deed verwachten. Veel mensen die zich melden bij het UWV Werkbedrijf hebben binnen zes maanden weer een nieuwe baan. En in vergelijking met de rest van Nederland is de groei van het aantal bijstandsuitkeringen minder, In Rotterdam steeg de werkgelegenheid in de sectoren onderwijs en gezondheidszorg. In de transportsector en het bank- en verzekeringswezen daalde de werkgelegenheid het sterkst. Per saldo bleef het aantal banen in Rotterdam nagenoeg stabiel (-0,1%). Het totale aantal personen met een bijstandsuitkering is sinds begin dit jaar licht opgelopen met 1094 personen tot 29.779. Schrijer: Veel Rotterdamse jongeren hebben deze zomer gekozen voor doorleren. Dat zien we terug in de jeugdwerkloosheidcijfers die sinds september nagenoeg stabiel zijn. We moeten blijven investeren in het opleidingsniveau van de Rotterdammers, de participatiegraad van de Rotterdamse beroepsbevolking en de kwaliteit van de werkgelegenheid in Rotterdam. We hebben straks iedereen nodig, door de vergrijzing ontstaan er tekorten in de gezondheidszorg, het onderwijs en in de transportsector (chauffeurs). Ook blijft er een grote vraag naar technisch personeel.

Economische Verkenning
De Economische Verkenning en de Werkgelegenheidsmonitor zijn uitgaven van het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Rotterdam. Het rapport is tot stand gekomen in samenwerking met Rabobank Rotterdam, Kamer van Koophandel Rotterdam, DCMR Milieudienst Rijnmond, Ooms Makelaars, Havenbedrijf Rotterdam NV, Randstad, KPMG, Hogeschool Inholland en Albeda College. De werkgelegenheidsmonitor wordt twee keer per jaar geactualiseerd.