Groen!

Vlaams parlement baart slappe klimaataanbeveling

door Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 8 december 2009 in "Klimaat en energie", "Milieu en natuur"

Groen! is ontgoocheld over de vrijblijvende resolutie die deze namiddag door de meerderheid werd gestemd in het Vlaams parlement ter voorbereiding van de klimaattop in Kopenhagen. De Kopenhagenresolutie van Groen! die wel ambitieuze en concrete doelstellingen voor Vlaanderen bevat, werd weggestemd. De Vlaamse meerderheidspartijen kloppen zich op de borst voor een vodje slappe aanbevelingen, zeker geen moedig en concreet actieplan.

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum was aanwezig tijdens de besprekingen en laakt de gelaten houding van de Vlaamse meerderheidspartijen CD&V, sp.a en N-VA: "De meerderheid is wel bereid om allerlei fraaie principes over wereldwijde intenties en acties te stemmen, maar weigert zelf om concrete doelstellingen uit te zetten en engagementen aan te gaan voor Vlaanderen. Dat is al te makkelijk. Het zijn weer de andere dapperen die onze kolen uit het vuur mogen halen. Nochtans, met het Europees voorzitterschap voor de boeg en Joke Schauvliege als voorzitter van de vergadering van de Europese milieuministers, krijgt Vlaanderen een historische kans om te tonen wat het in zich heeft. Het zou jammer zijn als we deze kans laten schieten."

In tegenstelling tot de meerderheidspartijen heeft Groen! wel een concreet actieplan uitgewerkt met duidelijke, ambitieuze en haalbare doelstellingen voor Vlaanderen. Daarin staat dat jaarlijks de uitstoot van CO2- en broeikasgassen met minstens 3% moet verminderen en dat het grootse deel van de broeikasgasreducties gerealiseerd moet worden in Vlaanderen zelf in plaats van hete lucht afkopen in derde landen. Dat is ook de vraag van de Klimaatcoalitie en van de Big Ask- campagne. De 3%-doelstelling en andere maatregelen wil Groen! vastleggen in een Vlaams klimaatdecreet dat deze en de volgende regeringen zou binden. Het is enkel door ambitieus te zijn dat we kunnen vermijden dat de aarde met niet meer dan 2° opwarmt de komende jaren.

Groen! wil ook een echte verbintenis voor steun aan de derde wereld landen. Deze landen stoten zelf nauwelijks CO2 uit, maar zullen wel zwaar te lijden hebben onder de klimaatsverandering. "Nu al vallen er 300.000 klimaatdoden per jaar, vooral in het Zuiden. Vlaanderen moeten extra middelen uittrekken voor klimaatsteun voor de armste landen om hen te helpen om te schakelen naar een groene economie, om de ontbossing te stoppen en om zich aan te passen aan gevolgen van de opwarming die al niet meer te vermijden zijn," stelt Hermes Sanctorum. Groen! wil bovendien dat er duidelijke bedragen worden genoemd: Vlaanderen moet minstens 500 miljoen EUR reserveren voor steun aan de arme landen die volledig bovenop de middelen komt voor ontwikkelingssamenwerking. Het zou onethisch zijn om hiervoor te beknibbelen op budgetten voor ontwikkelingssamenwerking.

"Door de slappe houding van het Vlaamse parlement stuurt Vlaanderen minister Joke Schauvliege met een vodje slappe aanbevelingen naar Kopenhagen, maar zeker geen moedig en concreet actieplan," besluit Sanctorum: "Vlaanderen volgt klakkeloos het Europese standpunt, maar durft helaas alweer niet de nek uit te steken."

Contact: Hermes Sanctorum -
Deel Deel
Hermes Sanctorum

Vlaams Volksvertegenwoordiger
www.hermessanctorum.be