Rijksvoorlichtingsdienst

Jeugd&Gezin: Rouvoet: oudere werknemers beter benutten

Rouvoet: oudere werknemers beter benutten

Dinsdag 8 december 2009, nummer 90

"Terecht vraagt de samenleving nu de AOW-leeftijd naar 67 jaar gaat aandacht voor de positie van oudere werknemers. Het is juist om die reden dat het kabinet voor een overgangsperiode tot 2020 heeft gekozen." Dit zei vicepremier en minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet vanmiddag in reactie op de Nota Arbeidsvoorwaardenbeleid 2010 van de RMU, een belangenorganisatie voor werknemers, werkgevers en zelfstandigen. De RMU bood Rouvoet haar inzet voor de arbeidsvoorwaarden vanmiddag in Den Haag aan.

Rouvoet gaf aan oog te hebben voor de mogelijkheden van demotie, het accepteren door oudere werknemers van een lagere functie, vaak ook tegen minder salaris. Maar volgens de vicepremier gaat het bij de ouderenparticipatie zeker niet alleen om geld. 'Grijs' kan in zijn ogen juist een bijzondere kleur geven aan een bedrijf: "Oudere werknemers worden te snel als probleemgevallen gezien. Ze vertegenwoordigen echter een niet te onderschatten kapitaal. Ze hebben kennis van het bedrijf, van de werkprocessen en van sectorale ontwikkelingen. Benut die kennis door oudere werknemers meer in te zetten bij het coachen van jonge werknemers. Jongeren beschikken vaak over vakkennis, maar dat is nog iets anders dan weten hoe het er in een baan, in het contact met collega's of met klanten eraan toegaat."

Met betrekking tot de loonontwikkeling riep Rouvoet op tot terughoudendheid en verantwoordelijkheidsbesef: "We staan voor de uitdaging om het broze economische herstel niet te verstoren door onverantwoorde looneisen. Vertrouwen van producenten en consumenten hangt zeker samen met koopkracht, maar verantwoorde loonontwikkeling is cruciaal voor behoud en herstel van werkgelegenheid. Deze balans moeten we blijven zoeken."

In zijn reactie op de RMU-nota wees Rouvoet de achterban van de RMU erop dat juist dit kabinet werk maakt van gezinsvriendelijk beleid. Tot deze kabinetsperiode werden de discussies over de combinatie van werk en gezin en tweeverdienerschap uitsluitend gevoerd vanuit het idee om de arbeidsparticipatie en emancipatie te bevorderen. "Daar hebben we nu expliciet het uitgangspunt 'gezinsvriendelijk' aan toegevoegd."

Rouvoet benadrukte zijn inzet om bij het combineren van werk en gezin voor ouders keuzevrijheid mogelijk te maken. Flexibiliteit in werkarrangementen is in zijn ogen in het voordeel van werknemers én werkgevers, en daarmee voor de economische bedrijvigheid. Deze keuzevrijheid heeft betrekking op werktijden en werkuren, maar houdt ook in dat ouders ervoor kunnen kiezen om niet of een tijdje niet aan het arbeidsproces deel te nemen, zo stelde Rouvoet expliciet.


---




RVD Mediafeed