Nieuw-Vlaamse Alliantie


Aantal uitgereikte nultickets voor uitgewezen asielzoekers blijft stijgen (08/12/09)

Het aantal nultickets dat door de NMBS aan uitgewezen asielzoekers wordt uitgereikt, blijft stijgen. Sinds 2006 werden er al 2.677 nultickets uitgeschreven. Dat blijkt uit het antwoord van toenmalig minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven Steven Vanackere op een parlementaire vraag van Kamerlid Patrick De Groote (N-VA).

Het systeem van de nultickets werd in 2002 door de NMBS ingevoerd als reactie op de sterk toegenomen agressie van zwartrijders tegenover het treinpersoneel. De NMBS besliste toen om asielzoekers een gratis vervoerbewijs te verschaffen op voorwaarde dat ze een uitwijzingsbevel kunnen voorleggen dat niet ouder is dan twee maanden. In dat geval krijgen ze van de treinbegeleider een gratis ticket dat geldig is tot het laatste station aan de grens.

De nieuwe cijfers duiden op een forse stijging van het aantal uitgereikte nultickets aan asielzoekers. Ter vergelijking: in de periode 2003-2005 werden er in totaal "slechts" 1.343 nultickets uitgereikt. Dat komt onder meer omdat niemand controleert hoe vaak eenzelfde asielzoeker zon nulticket gebruikt, zegt N-VAer Kurt Himpe, die dit dossier al jaren opvolgt. De NMBS houdt momenteel alleen bij hoeveel nultickets worden uitgeschreven, maar registreert vreemd genoeg niet aan wie deze tickets worden uitgereikt. Een uitgewezen asielzoeker kan met andere woorden meermaals een nulticket vragen zonder effectief de intentie te hebben om hiermee zijn of haar uitwijzingsbevel op te volgen.

Kamerlid Patrick De Groote vindt het vreemd dat een tijdelijke maatregel na al die jaren nog steeds wordt gebruikt, zonder ooit te worden geëvalueerd. Om misbruik te voorkomen en de bijhorende kost voor de NMBS te verminderen, zou men beter werken met een gepersonaliseerd ticket dat bestaat uit twee luiken, stelt De Groote. Bij controle valideert de treinbegeleider dan beide delen van het nulticket. Het ene deel blijft bevestigd aan het uitwijzingsbevel en het andere deel wordt via de diensten van de NMBS overgemaakt aan het ministerie van Buitenlandse Zaken dat nu ook al de kosten van gedwongen repatriëring op zich neemt. Met deze eenvoudige aanpassing van het systeem draait de NMBS niet langer op voor de gemaakte kosten en kan misbruik van het systeem vermeden worden." De Groote zal minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven Inge Vervotte hierover opnieuw interpelleren.

Auteur:
Patrick De Groote
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be