Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z23827

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over de vrijwillige bijdrage aan ROC's. (Ingezonden 8 december 2009)


1
Wat is uw oordeel over het feit dat een Regionaal Onderwijs Centrum (ROC) een vrijwillige bijdrage rekent van 150 tot 800 euro per jaar voor leermiddelen? 1)


2
Deelt u de mening dat het inzetten van een incassobureau en een deurwaarder onaanvaardbare middelen zijn om een vrijwillige bijdrage te innen? Zo ja, bent u bereid het inzetten van deurwaarders voor het innen van een vrijwillige bijdrage te verbieden? Zo nee, waarom niet?


3
Mag een ROC de kosten voor verplichte leermiddelen bij een leerling in rekening brengen? Zo ja, hoe is dit te verenigen met uw standpunt dat het primaire onderwijsproces kosteloos toegankelijk moet zijn? Zo nee, wat onderneemt u tegen een ROC dat dit wel doet?


4
Bent u het ermee eens dat ROC's aan deelnemers exact duidelijk moeten maken hoe de vrijwillige bijdrage wordt besteed? Zo ja, hoe wordt hierop toegezien?


5
Wat voor sanctie kunt u opleggen als een ROC zich niet houdt aan de regels omtrent de vrijwillige bijdrage?


6
Bent u bereid de ROC's expliciet (schriftelijk) te wijzen op de regels rondom de vrijwillige bijdrage? Zo nee, hoe voorkomt u dat dit soort gevallen zich opnieuw voordoen?


1) SP Amsterdam, 5 december 2009: "ROC brengt leerlingen in financiële problemen" http://amsterdam.sp.nl/nieuws/berichten.php?itemid=3257#more