Vereniging Milieudefensie


Illegale houtkap en handel moet eindelijk stoppen

Minister Verburg ontvangt videoboodschap uit het bos

Amsterdam, 8 december 2009 - Op woensdag 9 december ontvangt Minister Verburg uit handen van een aantal 'apen in net pak' een videoboodschap over de gevolgen van illegale houtkap en -handel. Vertegenwoordigers van Milieudefensie, de 'apen in net pak' en de Minister zullen samen de videoboodschap bekijken. Milieudefensie vraagt Minister Verburg om volgende week samen met haar Europese collega's tijdens de landbouwraad te zorgen voor goede wetgeving tegen de handel in illegaal gekapt hout.

In de video vertellen inwoners van Liberia en Kameroen wat de impact van illegale houtkap is op hun dagelijks leven. Het zijn verhalen over vernietigde akkers, gebroken beloften, klimaatverandering en het verdwijnen van dieren- en plantensoorten. Illegaal gekapt hout komt nog steeds massaal op de Europese markt: eenvijfde van de totale import is illegaal of verdacht

Europa moet het regelen

Het is de verantwoordelijkheid van de Europese Unie, om de handel in illegaal gekapt hout tegen te gaan en ervoor te zorgen dat consumenten alleen nog maar legaal hout aantreffen in de winkel. Al sinds 2003 werkt de Europese Commissie aan een actieplan (FLEGT, Forest Law Enforcement Governance and Trade) om de illegale houtkap en
- handel tegen te gaan. Wetgeving is één van de maatregelen.

In maart jongstleden heeft het Europees Parlement zich al stevig uitgesproken en veel verbeteringen aangebracht in het wetsvoorstel van de Europese Commissie. Op 14 en 15 december is het de beurt aan de Landbouwraad, waarbij alle ministers gezamenlijk een standpunt in moeten nemen. Geert Ritsema, woordvoerder Milieudefensie: 'Wij vinden dat de Landbouwraad het goede voorbeeld van het Europees Parlement moet volgen en de handel in illegaal gekapt hout verbieden Alleen dan wordt een serieuze stap gemaakt om de bossen te beschermen tegen illegale houtkap'.

De volgende stap is dat het Europees Parlement en de Landbouwraad het met elkaar eens worden. Als dat lukt is het wetsvoorstel in de zomer van 2010 klaar.

Gevolgen van illegale houtkap

Ontbossing en illegale houtkap vormen een grote bedreiging voor planten en dieren. Ook geeft het vaak conflicten met de lokale bevolking, die voor haar levensonderhoud afhankelijk is van de bossen. Tenslotte levert ontbossing een belangrijke bijdrage aan de klimaatverandering.