FNV Bondgenoten

Cao-onderhandelingen gestrand: "Schoon genoeg, wij nemen het heft in eigen handen!"

Het cao-overleg in de schoonmaak is zojuist vastgelopen. FNV Bondgenoten, de Vakbond van Schoonmakers, wil op volle kracht vooruit, zodat iedere schoonmaker Nederlands spreekt, een vakopleiding heeft afgerond, een beter loon krijgt en een fatsoenlijke reiskostenvergoeding.
De schoonmaakbedrijven zijn verwikkeld in een onmogelijke concurrentiestrijd. Hun prijzen dalen, terwijl hun beloftes aan klanten groeien. Ze kunnen niet aan hun afspraken voldoen. De schoonmakers en hun families zijn de dupe van die trend.

FNV Bondgenoten wil die negatieve spiraal doorbreken. Daarom organiseert de vakbond zaterdag 12 december het Schoonmakersparlement, waar zo'n honderd schoonmakers uit het hele land een boekje opendoen over de praktijken in deze sector en een oordeel vellen over de vastgelopen onderhandelingen.

Na vijf onderhandelingsronden zijn vakbonden en schoonmaakbedrijven elkaar niet genaderd. De schoonmaakbedrijven pleiten voor de nullijn en willen alleen intenties voor de toekomst uitspreken.

Het schoonmakersparlement presenteert een witboek met de titel `Schoon genoeg, op naar een betere toekomst voor de schoonmaaksector'. Voor een publiek van politici en maatschappelijke organisaties zullen de schoonmakers aantonen wat de gevolgen zijn van de onmogelijke toestand in de schoonmaaksector. Zij zullen eveneens voorstellen doen voor een betere toekomst.

"Opdrachtgevers willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en de bedrijven houden hun winsten op peil door de schoonmaker uit te persen", zegt Ron Meyer van FNV Bondgenoten. "De sector presenteerde zich ooit als professioneel en deskundig. Daar is weinig van over. Afgesproken rechten worden met voeten getreden, opleidingen niet uitgevoerd, de werkdruk is vaak onmogelijk hoog en de kwaliteit laag. Dat is slecht voor iedereen. En dus nemen de schoonmakers het heft in handen."
Schoonmaker Judy Lock vult aan: "Wij vragen niet veel van de bedrijven en de opdrachtgevers. Gewoon, dat we ons werk goed kunnen doen en onze gezinnen kunnen onderhouden!"