FNV Bondgenoten

Vakbonden: cao-overleg ECT vastgelopen na eindbod werkgever

Nadat er eerst zeven keer informatief overleg is geweest over de verschillende CAO-voorstellen, heeft ECT vanmorgen een eindbod op tafel gelegd. Vanmorgen zijn de vakbonden naar Vlaardingen gekomen om te onderhandelen.
Maar na een 15 minuten durende monoloog van ECT werd duidelijk dat dit een eindbod zou worden als vakbonden niet zouden instemmen met de eisen van ECT. Dit is niet gebruikelijk. Ook niet binnen de havensector.

"Dit eindbod is vooral bedoeld om de achterban van de vakbonden los te weken." Vakbonden willen een inzet plegen op sectoraal beleid. Juist nu in de crisistijd is het van groot belang om te investeren in sectoraal beleid, werkgelegenheid en ontwikkeling van medewerkers. ECT wil vooral de crisis te lijf gaan door werknemers van ECT flexibeler en daardoor goedkoper in te zetten", aldus de vakbondsbestuurders van FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond.

Daarnaast wil ECT in het eindbod mensen van 60 jaar en ouder een vermindering arbeidsduur aanbieden maar deze moet wel betaald worden via een extern kanaal. Dit externe kanaal is een premie vrijstelling in het VUT fonds ( STIVU ) waar ECT geen aanspraak op kan maken. De afspraak uit december 1996 gaat er vanuit dat 3% structureel aangewend moet worden in de pensioenregeling voor iedereen vanaf geboortejaar 1950 tot en met 1976 moet komen. ECT wil dit geld alleen maar tot en met 2014 gebruiken en daarna in haar eigen zak steken. Ook hier kiest ECT ervoor de achterban van de vakbonden los te weken.

Als klap op de vuurpijl kiest ECT ervoor een rooster ( het zogeheten V rooster ) wat met vakbonden is afgesproken niet te verlengen omdat in een eindbod er geen akkoord is. Hierdoor zegt ECT dat er mogelijk ontslagen zullen vallen bij niet accepteren van het ECT eindbod. Regelrechte chantage van ECT naar de vakbonden.

"Het bizarre aan deze situatie is ook nog dat ECT strooit met loonsverhogingen (2x 1% per 1 oktober 2010 en 2011 en nog wat eenmalige uitkeringen), maar dit geld behoort allang toe aan de werknemers vanuit een eerder havenakkoord" aldus Stam en van Damme. De vakbonden zijn verrast en niet bepaald gecharmeerd van de werkwijze van ECT, het is geen voorbeeld van goed, positief en constructief overleg.

FNV Bondgenoten houdt morgenochtend en morgenavond de ledenvergaderingen en CNV BedrijvenBond gaat dit volgende week doen om de stemming bij de leden te peilen.