Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Patiënten wilen actieve rol zorgverzekeraars

08 december 2009

Verzekerden willen niet dat `de zorgverzekeraar bepaalt' maar enige vorm van sturing vindt men wel aanvaardbaar. Bijna niemand accepteert dat een zorgverzekeraar voorschrijft naar welke zorgaanbieder de verzekerde moet gaan. Toch willen Nederlanders door zorgverzekeraars beter geïnformeerd worden over de kwaliteit die zorgverleners bieden.

Dit zijn uitkomsten van een peiling die de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) heeft gehouden onder ruim tweeduizend mensen. In die groep zijn chronisch zieken sterk vertegenwoordigd.

Uit de peiling blijkt verder dat meer dan de helft weet dat zorgverzekeraars met aanbieders specifieke afspraken maken over kwaliteit en kosten. Een groot deel van de ondervraagden vindt het goed als verzekeraars geen contract afsluiten met een aanbieder die ondermaatse kwaliteit levert. Gemiddeld gaven de ondervraagden hun zorgverzekeraar een 7,2 als rapportcijfer. Het algemene beeld is daarmee dus ruim voldoende.

Het vertrouwen dat de zorgverzekeraar kwaliteit voorop stelt, moet nog groeien. Jan Coolen, teamleider Kosten NPCF: 'De NPCF is van mening dat verzekeraars kunnen bouwen aan dat vertrouwen door kwaliteitsinformatie over het zorgaanbod zichtbaar te maken voor verzekerden. Een actieve inzet op publieke informatievoorziening is vereist ten aanzien van de kwaliteit van het zorgaanbod.'

De rapportage van de peiling is vanaf begin volgende week vanaf deze site te downloaden.