Gemeente Almere

Digitale hulp bij naturalisatie

08-12-2009

Almeerders die Nederlander willen worden, kunnen nu digitaal kijken of ze aan de voorwaarden voldoen en het verzoek indienen. Daarvoor heeft de gemeente Almere een digitale beslisboom en een digitaal formulier ontwikkeld. De gemeente Almere maakt het hiermee gemakkelijker voor mensen om te zien of ze Nederlander kunnen worden en hoe dat kan.

Als iemand de Nederlandse nationaliteit wil aanvragen, dan moet diegene aan een aantal voorwaarden voldoen. Via de digitale beslisboom worden de voorwaarden doorlopen. Daaruit blijkt of iemand mogelijk in aanmerking komt voor het Nederlanderschap. In het formulier volgt een advies om wel of geen aanvraag te doen. Ook geeft de beslisboom een overzicht van de documenten die de aanvrager nodig heeft.

Digitaal verzoek
Ook het naturalisatieverzoek kan vervolgens via het Digitaal Loket gedaan worden. Na een antecedentenonderzoek door Justitie en een advies van de gemeente, kan iemand de aanvraag daadwerkelijk indienen. Deze wordt op afspraak bij Burgerzaken behandeld.

Gemakkelijk
De gemeente Almere maakt het hiermee gemakkelijk voor mensen om te zien of ze Nederlander kunnen worden en hoe dat kan. De beslisboom geeft inzicht in de voorwaarden en helpt mensen met de stappen die bij de naturalisatie horen.

Digitaal Loket
Via het Digitaal Loket kunt u gemakkelijk en snel, wanneer het u uitkomt, zaken doen met de gemeente. Het Digitaal Loket is 24 uur per dag beschikbaar. U hoeft voor uw aanvraag niet meer langs te komen in het Stadhuis, en niet meer in de rij te staan.