Nieuw-Vlaamse Alliantie


Smet moet capaciteitsgebrek in het Buitengewoon Onderwijs aanpakken (08/12/09)

Er is een structureel tekort aan plaatsen in het Buitengewoon Onderwijs. Vooral in Oost-Vlaanderen en Antwerpen is de toestand dramatisch, zegt Vlaams parlementslid Helga Stevens (N-VA). Het gaat dan specifiek over plaatsen voor kinderen met een ernstige mentale beperking (opleidingsvorm I). Dit komt onder meer omdat het leerzorgdecreet uitblijft. Waardoor ook maatregelen binnen het Buitengewoon Onderwijs die niet ter discussie staan, niet worden uitgevoerd. Ik roep de minister op om de maatregelen waarover een consensus bestaat zo snel mogelijk door te voeren, zegt Helga Stevens. De huidige situatie kan en mag in een welvarende regio als Vlaanderen geen jaren meer aanslepen.

In Antwerpen waren er dit schooljaar al 87 weigeringen. Sommige leerlingen worden zelfs meerdere keren geweigerd door verschillende scholen. Door het plaatsgebrek moeten ze het steeds verder van huis gaan zoeken. Dat betekent vaak elke dag urenlang op de bus zitten, wat niet altijd evident is voor kinderen uit het buitengewoon onderwijs.

Volgens minister van Onderwijs Pascal Smet kan dit probleem enkel opgelost worden door bijkomende scholen of vestigingsplaatsen te openen. Maar die beslissing ligt in handen van de inrichtende macht van de scholen. Een oplossing op korte termijn heeft de minister niet. Nochtans waren er volgens de minister nieuwe pistes voorzien in het voorontwerp van het leerzorgdecreet van voormalig minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke, maar dat voorontwerp werd tijdens de vorige legislatuur niet goedgekeurd. Omdat ervoor gekozen werd alle hervormingen aan elkaar te koppelen, is er vandaag fundamenteel nog niets veranderd.

Bovendien zijn de cijfers waarmee minister Smet werkt, niet volledig. Hij kan zich enkel baseren op de officiële weigeringen in het kader van het GOK-decreet. Helga Stevens vraagt de minister te werken aan een betere registratie zodat de aard en omvang van het probleem nog beter ingeschat kan worden. Het probleem is nog complexer dan deze cijfers weergeven. Want de mensen die zelf gingen shoppen met hun kind en uiteindelijk wel een plaats hebben gevonden - zij het niet optimaal qua afstand, afstemming of pedagogisch project - worden hier niet in opgenomen, aldus Stevens.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams Parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be