Ingezonden persbericht

NIMk presenteert: Versions and things, dinsdag 8 december 2009

Een avond met: Hacked Chinese Software, Browser Plug­ins, Redacted Sculptures en Web Landscaping

Met: Harm van den Dorpel, Constant Dullaart, Martijn Hendriks en Theodore Watson.

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst nodigde voor de tentoonstelling 'Versions' een aantal kunstenaars uit bij wie het op elkaar reageren het werkproces beïnvloedt. Voor deze kunstenaars is het internet de plek bij uitstek om snel ideeën te lanceren, reacties achter te laten of bestaand werk aan te passen en opnieuw te gebruiken. Vier kunstenaars uit 'Versions' zullen hun werk op 8 december toelichten: Harm van den Dorpel, Constant Dullaart, Martijn Hendriks en Theodore Watson. Zij werken ieder op hun eigen manier met het web 2.0. Tijdens deze avond gaan ze in op het internet als inspiratiebron, het gebruik van het internet en de manier waarop het hun werkproces beïnvloedt.

Harm van den Dorpel neemt deel aan verschillende online surfclubs. In zijn presentatie vraagt hij zich af wat daar precies gebeurt en hoe men elkaar beïnvloedt. Hiernaast toont Van den Dorpel de vertaling van zijn activiteiten op internet naar fysieke en ruimtelijke objecten.

Constant Dullaart gaat in op 'corporate design' op het net en hoe daarop wordt gereageerd.

Martijn Hendriks' presentatie volgt een aantal losse associaties verbonden aan de toenemende circulatie en manipulatie van beelden. Hij brengt verschillende onderwerpen samen zoals YouTube's greatest hits, gevonden bewerkte beelden van Britney Spears, vormen van iconoclasme en Hito Steyerl's notie van 'the poor image.'

FATlab's gedecentraliseerde aard en het gebrek aan financiële ondersteuning maakt het web tot het primaire gebied voor hun producties. Het hacken van een web-browser biedt een alternatieve blik op het internet doordat het uiterlijk en gedrag van dagelijks bekeken websites veranderd is. Theodore Watson toont de verschillende Firefox hacks van FATlab. Hij gaat in op de motivatie achter deze projecten en laat zien hoe Mozilla reageert op het gebruik van hun browser voor kunst-doeleinden.

Start programma: 20.00 uur
Toegang 3,50 (studenten 2,50)
Reserveren: info@nimk.nl of 020 6237101Ingezonden persbericht