Ingezonden persbericht


Le Havre, Frankrijk, 23 november 2009

China Europa 2009 bevordert groen zaken doen tussen China en Europa

China Europa is een beurs en zakenconferentie ter bevordering van de economische betrekkingen tussen China en Europa. Deze internationale manifestatie rond het thema Duurzame Stedelijke Ontwikkeling (DSO) wordt van 8 tot en met 10 december in Le Havre, in Frankrijk gehouden. Het is een unieke gelegenheid voor Chinese en Europese overheden, ondernemingen en deskundigen om gedachten uit te wisselen en partnerships te vormen.

Duurzame Stedelijke Ontwikkeling, een uitdaging voor de toekomst

Steden bedekken slechts 2,8% van het aardoppervlak. Toch zijn ze verantwoordelijk voor 78% van de CO2-uitstoot, 76% van de houtconsumptie en ongeveer 60% van het waterverbruik. Deskundigen voorspellen onder meer dat in 2100, 80% van de wereldbevolking in steden zal wonen.

De snelle ontwikkeling van stedelijke gebieden overal ter wereld stelt overheden voor een strategische uitdaging op het gebied van DSO, zowel op lokaal niveau, bij het behouden van een optimaal leefklimaat voor de stedelingen, als op mondiaal niveau, bij het oplossen van de huidige wereldomvattende milieuproblematiek.

China Europa is een onderdeel van de officiële kalender van een Frans-Chinese samenwerkingsovereenkomst op het gebied van Duurzame Stedelijke Ontwikkeling, in 2007 ondertekend door Jean-Louis Borloo, de Franse minister van Milieu, Energie, Duurzame ontwikkeling en Zee, en de Chinese minister van Bouwnijverheid Wang Guangtao.

Deze overeenkomst richt zich met name op het delen van ervaringen en het opzetten van activiteiten op uiteenlopende gebieden, zoals ruimtelijke ordening, stedelijke inrichting, stadsvervoer, bouwkundige wetenschappen en technieken, water en afvalwater en de verwerking van afval.

China Europa, economische kansen voor zowel China als Europa

Hoewel de Chinese inspanningen op het gebied van DSO aanzienlijk zijn toegenomen, behoort China nog steeds tot de landen met de grootste ecologische voetafdruk ter wereld. De Europese overheden stellen zich intussen als doel om talrijke vormen van milieuoverlast te bestrijden: vervuilende verkeersvormen, het te grote beslag op de vrije ruimte, energieverslindende gebouwen, de exponentiële afvalproductie enz.

China Europa opent het debat over de te nemen maatregelen als antwoord op de ecologische uitdagingen die zijn verbonden met de groei van de steden, een verschijnsel dat van groot belang is door de massale ontvolking van het Chinese platteland.

In een bijzondere gunstige zakelijke context - de Chinese autoriteiten hebben zich officieel uitgesproken voor een stijging van de import van Europese goederen en diensten ­ biedt China Europa Chinese beslissers een ideale gelegenheid om direct kennis te maken met deskundigen, het MKB en wereldwijd opererende groepen die sterk bij DSO betrokken zijn, zoals Veolia, Total en Suez Environnement.

De Chinese overheden en autoriteiten kunnen zich bovendien laten inspireren door best practices en projecten die zijn ontwikkeld in Europa, met name op het gebied van windenergie. Het Rijk van het Midden wenst de investeringen op dat terrein tussen nu en 2020 te verdrievoudigen.

De Chinese markt biedt Europese ondernemers en investeerders talrijke mogelijkheden om partnerships aan te gaan. China Europa biedt de haven van Le Havre, aan de poorten van Parijs, een unieke gelegenheid om de banden met China aan te halen. De Chinese goederenstromen maken momenteel 21% uit van het totale havenverkeer van Le Havre.



Ingezonden persbericht