Ingezonden persbericht


PersberichtLeiden, 2 december 2009

Traditioneel Japans theater sluit succesvol Japanjaar af

Op dinsdag 8 december vindt in Leiden een heel bijzondere theatervoorstelling plaats. De Leidse Schouwburg biedt podium aan de afsluiting van Japan@Leiden met een traditionele Japanse Noh-theatervoorstelling. Uniek in Nederland.

Speciaal uit Japan komt de Sakuramavereniging om de voorstelling te spelen. Noh-theater is een veertiende-eeuwse theaterstijl. Kenmerkend voor deze stijl is dat het tempo, de vormgeving en symboliek de ingetogenheid van een officieel ontvangst heeft. Dansers, acteurs, muzikanten en zangers vertellen op het podium het klassieke verhaal Izutsu, welke is gebaseerd op tiende-eeuwse Japanse verhalen. De rijk bewerkte kostuums en maskers maken de voorstelling tot een unieke belevenis.

Met deze bijzondere voorstelling sluiten we Japan@Leiden, de Leidse viering van 400 jaar handelsbetrekkingen met Japan, af. We kunnen terugkijken op een mooi Japanjaar waarin vele Leidse instellingen en organisaties hebben samengewerkt om Japan@Ledien tot een succes te maken. En dat is gelukt: tentoonstellingen, muziek, evenementen, theater, symposia, publicaties en Japanse vlaggen door de stad hebben het hele jaar door gezorgd voor een spannende programmering. Dit vieren wij op 8 december!