Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Eberhard van der Laan opent Participatiecentrum Zuidoost
---

Minister Eberhard van der Laan opent Participatiecentrum Zuidoost

4 december 2009

Dinsdagmiddag 8 december wordt het Participatiecentrum Zuidoost officieel geopend. Minister Eberhard van der Laan, minister van Wonen, Wijken en Integratie, Freek Ossel, wethouder Werk en Inkomen gemeente Amsterdam en Jude Kehla Wirnkar, portefeuillehouder Participatie, zijn hierbij aanwezig. Participatiecentrum Zuidoost in het CEC-gebouw aan de Bijlmerdreef is het tweede Participatiecentrum in de stad; elk stadsdeel krijgt een eigen centrum voor `meedoen'. Participatiecentrum Zuidoost richt zich specifiek op meedoen. Van mensen met een grote en mensen met een kleine afstand tot de arbeidsmarkt. Van een eerste stap naar een sociaal netwerk en vrijwilligerswerk tot een leerwerktraject met baangarantie.

Het Participatiecentrum Zuidoost biedt als eerste een schakelklas voor alfabetiseringscursisten. Daarnaast komt er specifiek aanbod voor Antillianen en Arubanen. Het project Hoger Opgeleiden biedt mensen die in het land van herkomst hoog zijn opgeleid extra begeleiding zodat zij op hun eigen niveau aan de slag kunnen. Er zijn computercursussen voor mensen die in het dagelijks leven niet of nauwelijks met computers in aanraking komen en leerwerktrajecten die aansluiten bij bestaande initiatieven zoals Mainport Schiphol en het Havencollege.

Veel bewoners leven in sociaal isolement en armoede. Voor hen is de vraag naar reintegratie niet ter sprake, omdat zij bezig zijn met het basale `overleven'. Kansrijk Zuidoost gaat de deuren langs om mensen thuis op te zoeken en de belemmeringen die er zijn op weg naar participatie in kaart te brengen. Als blijkt dat zij geholpen kunnen worden met extra taallessen of (vrijwilligers-)werk, dan worden zij naar het Participatiecentrum Zuidoost doorverwezen. De aanpak is op maat en biedt ook voor de meest geïsoleerde bewoners een plan om verder te komen.

Het Participatiecentrum Zuidoost werkt verder nauw samen met UWV, DWI en Loket Zorg en Samenleven.

---