Gemeente Enschede

Eerste Wajongwerkt-markt Twentse Werkpleinen

Vrije inloop Werkplein Enschede

Op dinsdag 8 december van 15.00 tot 18.00 uur wordt voor het eerst de Wajongwerkt-markt gehouden op Werkpleinen Enschede, Hengelo en Almelo.

Vooruitlopend op het feit dat vanaf 1 januari 2010 UWV WERKbedrijf verantwoordelijk is voor de re-integratie van nieuwe Wajongers - mensen die op jonge leeftijd arbeidsgehandicapt raakten - vinden vanaf nu regelmatig Wajongwerkt-markten plaats om Wajongers en hun begeleiders van re-integratiebedrijven kennis te laten maken met alle grote Werkpleinen en hun dienstverlening. Ook kunnen medewerkers van de Werkpleinen op deze manier kennismaken met de Wajongpopulatie, die in de toekomst de Werkpleinen moeten kleuren. Tijdens de werktmarkten zijn werkcoaches en diverse deskundigen aanwezig die alles weten over de Wajong, werkaanpassingen en de voordelen voor de werkgever. Werkgevers kunnen zich opgeven voor een workshop hierover op een latere datum. Op Werkplein Enschede is vanaf morgen permanent een Werkgeversservicepunt Wajong. Wajongers kunnen tijdens een toekomstige workshop 'effectiever presenteren en profileren' leren mede dankzij de foundation van Lucille Werner.

Waarom een Wajongwerkt-markt?
De markt heeft tot doel om Wajongers en werkgevers met elkaar in contact te brengen. Ondanks de economische crisis willen tal van werkgevers met Wajongers aan de slag door hen werk, een werkervaringsplaats of een stageplaats aan te bieden. Ook blijken werkgevers wel Wajongers in dienst te willen nemen, maar hebben zij onvoldoende zicht op de financiële regelingen rondom de inzet van deze groep. Ook kan het zijn dat de werkgever niet zeker weet of een aangeboden functie wel passend is voor een Wajonger en of de werkplek wel geschikt is. UWV WERKbedrijf biedt deze werkgevers een aantal concrete maatregelen om zo mogelijke arbeidsdeelname van de Wajonger te realiseren en de beeldvorming over deze groep positief te beïnvloeden.

Partners
Op de Wajongwerkt-markt is een aantal werkgevers, waaronder ook de gemeente Enschede en het UWV Werkbedrijf zelf, met concrete vacatures voor Wajongers, aanwezig. Hiermee maken de Werkpleinen de match tussen de Wajonger en de werkgever. Voor Wajongers is deze markt een mooie gelegenheid zich te profileren bij werkgevers voor werk of een leerplek.
Werkgevers die ervaring hebben met Wajongers, verzorgen op de Wajongwerkt-markt een presentatie over het werken met de doelgroep. Uiteraard zijn medewerkers van UWV WERKbedrijf aanwezig om voorlichting te geven en te adviseren over het in dienst nemen van Wajongers.
Naast werkgevers zijn op de Wajongwerkt-markt ook scholen aanwezig met leerlingen die op zoek zijn naar stageplaatsen en om met andere aanwezige partijen te netwerken. Re-integratiebedrijven, werkgevers, scholen, WERKbedrijf en niet te vergeten de Wajongers zelf maken zo op een eenvoudige wijze maximaal gebruik van elkaar.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Werkplein Enschede UWV WERKbedrijf wil een goed voorbeeld zijn en geven, van maatschappelijk verantwoord ondernemen door vacatures te creëren voor Wajongers op de Werkpleinen. Op het Werkplein in Enschede is al een Wajonger werkzaam in een administratieve functie. Rick functioneert erg goed. Daarom wil Werkplein Enschede tijdens de Wajongwerkt-markt van 8 december, een tweede Wajongvacature aanbieden. Ook op de andere Werkpleinen krijgen Wajongers mogelijkheden aangeboden.

Toekomst Wajongwerkt-markt
Op het Werkplein Enschede is na deze eerste Wajongwerkt-markt, permanent een Werkgeversservicepunt Wajong aanwezig, waar werkgevers uit de hele regio terecht kunnen voor informatie en bedrijfsadvies, vacaturemelding en hulp bij administratieve zaken met betrekking tot de Wajongregelingen.
Deze eerste Wajongwerkt-markt is ontstaan door een goede en intensieve samenwerking tussen de afdelingen Arbeidsgeschiktheid, Inkoop en re-integratie van UWV en het UWV WERKbedrijf. In de toekomst wordt op de Werkpleinen zeker ook nauw samengewerkt met gemeenten die in hun klantenbestand ook jonggehandicapten hebben. Daarnaast worden scholen erbij betrokken, alsmede andere instanties die zich met jonggehandicapten bezig houden, zoals MEE.

Geplaatst: 07 december 2009.

7 december 2009