Milieu Centraal



* EnergieBespaarWijzer helpt verder

EnergieBespaarWijzer helpt verder

Utrecht, 7 december 2009 - Met welke maatregelen is thuis de meeste energie te besparen? Het antwoord komt van de EnergieBespaarWijzer, die is ontwikkeld door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Energiebesparing staat volop in de belangstelling, omdat minder energieverbruik de uitstoot van CO2 tegengaat. Met de energieprijzen die steeds hoger worden, loont het zeker de moeite om energie te besparen in en om het huis.

Mensen zijn bereid om energie te besparen, maar kennen vaak slechts enkele mogelijkheden. De EnergieBespaarWijzer kent vijf vuistregels: Besparen in een handomdraai, Kies energiezuinige apparaten, Ga energiebewust op weg, Maak uw huis energiezuinig en Maak gebruik van schone energie. Per vuistregel zijn een aantal praktische tips uitgewerkt.

Milieu Centraal heeft uitgerekend welke mogelijkheden de meeste energiebesparing opleveren. Maatregelen aan de woning leveren verreweg het meest op, bijvoorbeeld door isolatie. De auto is een goede tweede, zo scheelt een auto met een A-label in plaats van een C-label 20 euro op elke 100 euro aan brandstof. Ook eenvoudig toe te passen maatregelen, zoals de verwarming een graad lager en korter douchen, kunnen aanzienlijke besparingen opleveren.

Het publiek in Utrecht kan op dinsdag 8 december als eerste kennismaken met de EnergieBespaarWijzer door middel van een prijsvraag. Tussen 12:00 en 15:00 uur kunnen bezoekers van de Clarentuin in winkelcentrum Hoog Catharijne (ingang Vredenburg) een energiebesparende prijs winnen. Er zijn vele prijzen beschikbaar voor bezoekers die een quizvraag goed beantwoorden. Ze kiezen een vraag door eerst aan het rad van Milieu Centraal te draaien.

Bij elke vuistregel is er een energiebesparende prijs te winnen, zoals een bandenspanningsmeter om brandstof te besparen bij Ga energiebewust op weg. Bij de vuistregel voor apparaten is een ecobutton beschikbaar die zeer eenvoudig het energieverbruik van een computer verlaagt. Energie besparen kan per jaar tot honderden euro's schelen. Huishoudens kunnen daarin verder gaan dan ze denken.

Meer voorbeelden staan op www.milieucentraal.nl/EnergieBespaarWijzer.

Download de EnergieBespaarWijzer als PDF

--------
Meer informatie: