Raad van State


dinsdag 8 december 2009
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft opgelegd aan de Stichting aanleg en exploitatie van de Utrechtse Lijnbesturingsbanen (SUL) uit Utrecht. De dwangsom is opgelegd vanwege de activiteiten met radiografisch bestuurde modelauto's en activiteiten met lijnbestuurde modelvliegtuigen aan de Floridadreef in Utrecht. Volgens het gemeentebestuur overtreedt de SUL de milieuvergunning. Zo zou vooral het geluidscherm niet voldoende 'dicht' zijn gemaakt. De SUL is het hier niet mee eens. Volgens haar voldoet het scherm wél aan de eisen van de milieuvergunning. Daarom heeft de SUL bij het gemeentebestuur een bezwaarschrift ingediend tegen de dwangsom. In afwachting van de behandeling van haar bezwaren door het gemeentebestuur verzoekt zij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de dwangsom voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200908539/1) van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Polder het Oudeland, 1e herziening' van de gemeente Strijen. Het plan regelt het gebruik van een kartbaan in Strijen. De bestaande kartbaan wordt hiermee gelegaliseerd. Een aantal inwoners is het hier niet mee eens. Zij vinden in de eerste plaats dat de gekozen locatie niet geschikt is voor een kartbaan. Verder vrezen zij voor de verstoring van de rust in het gebied en voor een aantasting van de natuurwaarden. Ook zou de kartbaan leiden tot een verslechtering van de luchtkwaliteit. Daarom komen zij tegen het provinciale goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200806422/1)

10.30 uur

Zitting over de weigering door de korpsbeheerder van de politieregio Kennemerland om een aantal stukken openbaar te maken. Een inwoner van Utrecht had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van informatie gevraagd over de vechtpartij en arrestatie van 25 personen van de groepering 'Blood and Honour' en de Nationalistische Volksbeweging in februari 2007. De korpsbeheerder heeft een deel van de informatie openbaar gemaakt, maar heeft geweigerd om bijvoorbeeld afschriften van processen-verbaal openbaar te maken. De rechtbank in Haarlem oordeelde in mei 2009 dat de korpsbeheerder een groot aantal processen-verbaal openbaar had kunnen maken, nadat daar de persoonsgegevens uit waren weggelakt. Openbaarmaking van het opgevraagde politiedraaiboek mocht de korpsbeheerder volgens de rechtbank echter wel weigeren. Zowel de korpsbeheerder als de man komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200904252/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die de minister van VROM heeft verleend voor het inzamelen van afvalstoffen. De vergunning is verleend aan KS-Recylcling uit Sonsbeek (Duitsland) en maakt het mogelijk om gedurende vijf jaar afgewerkte olie in te zamelen. De minister heeft al twee keer eerder aan het bedrijf een vergunning verleend voor de inzameling van afgewerkte olie, maar die beide vergunningen zijn door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigd. Die uitspraken van 21 maart 2007 met zaaknummer 200607669/1 en van 20 augustus 2008 met zaaknummer 200708052/1 zijn te vinden op de site. Tegen de nieuwe vergunning komen onder meer de Centrale Bewerkingseensheid, AVR Industrial Waste, Oliehandel Koeweit en Olieinzameling Zuid-Oost Nederland in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200904175/1)