Dienstenbond CNV

Nieuws

7 december 2009

Principeakkoord cao crematoria

Na lang onderhandelen zijn we met de werkgevers in de crematoria tot een cao-resultaat gekomen dat we positief aan u voorleggen. Maar dat was niet vanzelfsprekend! De werkgevers wensten te flexibiliseren maar ook de beloning voor de zaterdag te verlagen. Dat is niet doorgegaan. De arbeidstijden zijn minder uitgebreid dan de werkgevers hadden voorgesteld en ook de voorgestelde afschaffing van de leeftijdsafhankelijke dagen is in dit cao-akkoord van de baan. We hebben een cao bereikt met een looptijd van 1 jaar.

Wat is er nog meer bereikt:


-De lonen worden per 1 januari a.s. verhoogd met 1,25%. Deze loonsverhoging ligt geheel in de lijn met het arbeidsvoorwaardenbeleid van CNV Dienstenbond.

-De WGA-premie (Wet Gedeeltelijke Arbeidsongeschiktheid) van ongeveer 0,18% wordt door de werkgevers betaald.

Onderzoeken:
We hebben ook afgesproken dat er een drietal studies in de komende cao-periode zullen plaatsvinden. Dat zijn studies op het gebied van functiewaardering, levensfasebewust personeelsbeleid en intensivering van het opleidingsbeleid.
Wij willen zelf een flinke bijdrage leveren aan die studietrajecten door er (kader)leden van deel te laten uitmaken. Als u daar voor voelt kunt u zich opgeven bij uw vakbondsbestuurder.

Het is qua onderwerpen een beperkt cao-akkoord geworden maar we zijn er wel in geslaagd een redelijke loonsverhoging te bewerkstelligen en bovendien verslechteringen tegen te houden. De studies gaan over onderwerpen welke juist ook in deze branche tot de verbeelding spreken. Het levensfasebewust personeelsbeleid is met de verhoging van de AOW-leeftijd meer dan ooit actueel terwijl de uitkomst van de studie naar functiewaardering een zwaar punt van onderhandeling in de toekomst zal zijn, ongeacht de uitkomst. We willen naar een nog grotere representativiteit in de branche en gelet op deze onderwerpen is er nu des te meer reden om uw collega's er van te overtuigen dat ze lid moeten worden van een vakbond die traditioneel echt stáát voor de belangen van de werknemers in de crematoria. Maak ze lid, spaar waardepunten en ontvang een waardevol geschenk naar keuze!

Als u vragen hebt over deze info, mail die dan naar s.bak@remove-this.cnvdibo, uw vakbondsbestuurder in de sector uitvaart en crematoria