Ingezonden persbericht


Stijging vacatureaanbod zet niet door
Eerste stijging bouwvacatures sinds 2008

Amsterdam, 8 december 2009 - Na de kleine opleving vorige maand daalt het vacatureaanbod in november opnieuw licht, zo blijkt uit de Monster Employment Index - de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. Het online vacatureaanbod daalde met 1 punt naar een niveau van 87 punten. In enkele sectoren steeg het aantal vacatures wel; in de juridische sector was deze stijging het grootst.

"Al daalde de Index in november licht, het lijkt er op dat recruitmentactiviteiten niet verder afnemen en dat de markt stabieler aan het worden is", aldus Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. "Sinds augustus is het vacatureaanbod immers nauwelijks veranderd. Gecombineerd met een toenemende vraag in de bouw en de juridische sector en het feit dat sectoren als HR en marketing, PR en media een lichte groei blijven vertonen, is deze afname van de Index dus niet onverdeeld negatief."

Bouwsector stijgt voor het eerst sinds 2008
Waar in oktober nagenoeg alle sectoren een stijging van het vacatureaanbod lieten zien, is dit in november volledig anders. De Index voor de juridische sector nam met 6 punten het meeste toe. Het vacatureaanbod binnen deze sector ligt 24 procent lager dan in november vorig jaar. De bouwsector liet voor het eerst sinds december 2008 een stijging van het vacatureaanbod zien (4). Andere sectoren die een positieve ontwikkeling lieten zien, zijn techniek (2), HR (1), marketing, PR & media (1) en research & development (1).

De gezondheidszorg liet de grootste afname van de Index zien, het aanbod daalde er met 24 punten naar de laagste stand sinds juni dit jaar. Vergeleken met vorig jaar november is de gezondheidszorg wel de enige sector die een toename laat zien (6 procent). Andere grote dalers waren de sectoren onderwijs (-10), landbouw & visserij (-6) en horeca & toerisme (-4).

Alleen in Noord-Brabant meer vacatures
Noord-Brabant is de enige provincie die in november een toename van het online vacatureaanbod vertoont (1). Vooral in de bouw en in de technische sector nam de vraag naar personeel sterk toe. In Groningen en Noord-Holland bleef de Index in november onveranderd. In Zeeland daalde de Index met 5 punten het meeste, gevolgd door Gelderland (-3), Drenthe (-2), Limburg (-2) en Utrecht (-2).

Vacatureaanbod Europa stijgt wel
De Europese Employment Index steeg in november met twee punten. De grootste toename van het online vacatureaanbod was in Zweden. De Index steeg hier met 11 punten naar een totaal van 114 punten. Ook Groot-Brittannië (2), België (1) en Duitsland (1) vertoonden een lichte stijging. Italië liet de grootste afname van het vacatureaanbod zien (-9), gevolgd door Frankrijk (-3).

Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index Europe levert maandelijks objectieve informatie over trends in online-recruitment in de Europese Unie. Gelanceerd in juni 2005 op basis van data vanaf december 2004 is de Index gebaseerd op miljoenen vacatures van representatieve carrièresites en HR-secties van corporate websites inclusief de websites van Monster. De Index wordt onafhankelijk geaudit door Research America Inc - een onafhankelijk marktonderzoeksbureau - om te garanderen dat de weergegeven resultaten binnen een foutmarge van +/- 1.05% blijven.

De Index onderzoekt het online-vacatureaanbod in alle EU-deelstaten. De maandelijkse rapporten van België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zweden, Groot-Brittannië en Europa zijn verkrijgbaar op: http://corporate.monster.com/Press_Room/MEI_EU.asp.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl ) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan circa 21.500 vacatures en ruim 545.000 actieve CV's waarvan er 254.000 benaderd kunnen worden. Per maand kent de site bijna 1.8 miljoen bezoeken (november 2009).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster®, marktleider op het gebied van online recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Massachusetts. Monster heeft 37 lokale websites, gevestigd in 36 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces. Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW), het moederbedrijf van Monster®, dat al meer dan een decennium marktleider is op het gebied van online-recruitment, heeft als streven mensen te inspireren om hun leven te verbeteren. Door lokaal aanwezig te zijn in belangrijke markten in Noord-Amerika, Europa en Azië kan Monster wereldwijd werkgevers in contact brengen met werkzoekenden van hoge kwaliteit en persoonlijk carrière-advies bieden. Via websites en online-diensten biedt Monster adverteerders brede, welomschreven doelgroepen. Monster Worldwide maakt deel uit van de S&P 500-index. Meer informatie over de producten en diensten van Monster is te vinden op: www.monster.com. Zie voor meer informatie over Monster Worldwide: http://corporate.monster.com.

Wilt u geen Monsterboard.nl persberichten meer van ons ontvangen? Reply dan op deze mail.

Contactinformatie (