Ingezonden persbericht


08 / 12 / 2009

Persbericht

SOLAR IMPULSE HB-SIA VLIEGT VOOR HET EERST IN HET LUCHTRUIM

Dübendorf luchtmachtbasis, Zwitserland, 8 december 2009. Onlangs steeg voor de eerste keer de Solar Impulse HB-SIA op. Het eerste vliegtuig dat is ontwikkeld om dag en nacht zonder brandstof, maar op zonne-energie te kunnen vliegen.

Sinds 2004 heeft Altran, de Europese leider op het gebied van innovatie consulting, zich gewijd aan het Solar Impulse project. Als officiële partner werkte het bedrijf vastberaden en enthousiast samen met Bertrand Piccard, André Borschberg en hun teams aan dit voor de mensheid zo belangrijke technische en technologische avontuur.

Gedurende de afgelopen weken werden tests uitgevoerd op de grond, om diverse parameters te verifiëren (zoals de besturingsmogelijkheden, acceleratie, rempaden en motorvermogen van het prototype). De resultaten van deze tests waren bijzonder positief, zodat het team testpiloot Markus Scherdel goedkeuring kon verlenen om het prototype te laten opstijgen.

Terwijl het vliegtuig geleidelijk aan snelheid maakte, kwam de enorme vleugel van de Solar Impulse langzaam omhoog onder de intense bewonderende blikken van de promotors van het project, Bertrand Piccard en André Borschberg. Na circa 350 meter te hebben gevlogen op een hoogte van één meter, landde het prototype sierlijk op het midden van de landingsbaan, onder enthousiast applaus van het team.

"Aan de ene kant vind ik het fantastisch om een droom te zien uitkomen. Ik droom al zo'n tien jaar over een op zonne-energie werkend vliegtuig dat dag en nacht zonder brandstof kan vliegen - en over het stimuleren van duurzame energie. Vandaag steeg ons vliegtuig op en koos het voor de allereerste maal het luchtruim. Dit is een ongelooflijk, onvergetelijk moment! Aan de andere kant blijf ik mij bescheiden opstellen gezien de moeilijke taak die nog moet worden voltooid - er wacht nog een lange weg tussen deze eerst tests en een vlucht rond de wereld", becommentarieert Bertrand Piccard, initiator en President van Solar Impulse.

"Dit is het hoogtepunt van zes jaar intensieve arbeid door een zeer ervaren team van professionals. Deze eerste "vlooiensprong" betekent de succesvolle afronding van de eerste fase van Solar Impulse, en een bevestiging van onze technologische keuzes. We zijn nu klaar om met de volgende fase te starten - de daadwerkelijke testvluchten", zegt Andre Borschberg, medeoprichter en CEO van Solar Impulse.

In dit stadium zijn de zonnepanelen nog niet aangesloten. Na de positieve afloop van deze eerste "vlooiensprong" wordt de Solar Impulse HB-SIA nu ontmanteld en op transport gezet naar het vliegveld van Payerne (VD). Vanaf begin 2010 zal het vliegtuig de eerste testvluchten maken op zonne-energie, waarbij de vluchtduur geleidelijk zal toenemen totdat het de eerste nachtvlucht maakt op zonne-energie.

###

Over Altran
Altran is de toonaangevende consultancy-firma op het gebied van innovatie en technologie. Met 17.500 consultants is Altran actief in tal van disciplines, variërend van engineering en kwaliteitszorg tot informatietechnologie en organisatieadvies. Altran ondersteunt bedrijven in iedere fase van de innovatiecyclus. Klanten vertrouwen op Altran voor - bijvoorbeeld - het volgen en monitoren van technologische ontwikkelingen, toegepast wetenschappelijk onderzoek, het productgereed maken van technologische innovatie en het productierijp maken van uitvindingen. Altran ondersteunt klanten in vrijwel iedere branche: automobielindustrie, lucht- en ruimtevaart, telecommunicatie en energie. Altran, opgericht in 1982, is actief in twintig landen. De omzet bedroeg in 2008: 1.650.1 mln. euro. Kijk voor meer informatie op www.altran.com.