Ingezonden persbericht


Corporate Communications & Public Affairs

Persbericht

Datum: 8 december 2009


---

Eneco voorziet vier grote kantoorcomplexen van duurzame energiesystemen

Warmte- en koudeopslag voor nieuwe kantoorgebouwen in Almere, Leiden en Rijswijk

Rotterdam, 8 december 2009 â¤* Eneco Warmte heeft contracten getekend met projectontwikkelaar Eurocommerce voor de realisatie van vier grote, duurzame energie-installaties. Het gaat om de kantoorcomplexen L'Hermitage in Almere (bestaande uit de gebouwen Carlton en Martinez), Le Carrefour in Leiden en Da Vinci in Rijswijk. Een warmte- en koudeopslagsysteem (WKO) gaat voor elk van deze panden verwarming en koeling leveren. De totale oppervlakte van de vier gebouwen bedraagt 124.000 vierkante meter, wat overeenkomt met ongeveer zestien voetbalvelden.

Het betreffende WKO-systeem is speciaal ontwikkeld voor de verwarming en koeling van grote utiliteitspanden. De vier WKO-systemen die Eneco nu gaat bouwen in Almere, Leiden en Rijswijk, bestaan elk uit een warmtepompcentrale met een warme en een koude bron. Water uit de warme bron wordt omhoog gepompt, waarna een warmtepomp de temperatuur van het aangeleverde water door middel van compressie verhoogt naar 45 graden Celsius. Dit wordt gebruikt voor ruimteverwarming. Het water uit de koude bron wordt omhoog gepompt om de gebouwen in de zomermaanden met een temperatuur van ongeveer 10 graden Celsius te koelen. Aangezien de bouw van de gebouwen Carlton en Martinez al in een behoorlijk vergevorderd stadium is, levert Eneco ook tijdelijke bouwwarmte totdat de gebouwen zijn opgeleverd.

Eneco Warmte realiseert de WKO-systemen en exploiteert en onderhoudt ze vijftien jaar lang. In vergelijking met conventionele verwarmings- en koelinstallaties leveren de WKO-systemen van Eneco de vier gebouwen een besparing op van maar liefst 1.500 ton CO2-uitstoot per jaar. Het duurzame energiesysteem zorgt er daarmee voor dat de gebouwen voldoen aan de steeds strengere energieprestatienormen.

'Wij hebben veel energie gestoken in het binnenhalen van deze projecten', zegt Sonja van Vooren, manager Utiliteit bij Eneco Warmte. 'Uiteindelijk hadden wij het meest flexibele aanbod dat het beste aansluit bij de specifieke eisen van deze gebouwen en de wensen van projectontwikkelaar Eurocommerce. Een bijzondere prestatie in een markt met sterk dalende bouwprognoses.'

'Het feit dat Eneco maar liefst vier utiliteitsprojecten zoals deze gaat voorzien van WKO, draagt in grote mate bij aan de duurzame doelstellingen van zowel de overheid als die van Eneco', zegt Rens Knegt, directeur New Energy bij Eneco. 'In 2020 moet de CO2-uitstoot in ons land met dertig procent zijn teruggebracht ten opzichte van die van nu. De strategie van Eneco heeft als doel om onze klanten in 2030 een volledig duurzame energiemix van elektriciteit, warmte, koude en gas te bieden. Grote projecten als deze brengen het behalen van beide doelstellingen een stuk dichterbij.'

L'Hermitage in Almere
Kantoorcomplex L'Hermitage ligt in het midden van Almere, nabij het Centraal Station, en bestaat vooralsnog uit twee kantoorgebouwen: Carlton en Martinez. Het gebouw Martinez telt 22 verdiepingen, is 70 meter hoog en heeft een oppervlakte van 24.000 vierkante meter. Het gebouw wordt in het derde kwartaal van 2010 opgeleverd. Het gebouw Carlton wordt als World Trade Centre (WTC) in gebruik genomen. Het heeft 28 verdiepingen, is 120 meter hoog en heeft een oppervlakte van 37.000 vierkante meter. Carlton wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2010 opgeleverd.

Le Carrefour in Leiden
Le Carrefour wordt het nieuwe kantoorpand van Achmea in Leiden. Het is een logistiek complex werk met als meest bijzondere detail dat de openbare weg onder het gebouw doorloopt. Het kantoorgebouw met een oppervlakte van 32.000 vierkante meter staat naast het Centraal Station, tegen de spoorlijn Amsterdam-Leiden, en ligt 300 meter van het centrum van Leiden. Het pand wordt in het derde kwartaal van 2010 opgeleverd.

Da Vinci in Rijswijk
De bouw van het kantorencomplex Da Vinci in Rijswijk is eveneens in volle gang. Medio 2010 wordt het pand in het industriegebied Plaspoelpolder opgeleverd. Het gebouw telt vijf verdiepingen met een totale oppervlakte van 31.000 vierkante meter.

Over Eneco
Eneco (www.eneco.nl) voert een geïntegreerde distributiestrategie en richt zich op productie, transport, handel, levering en meting van energie (elektriciteit, gas en warmte) en daaraan gerelateerde producten en diensten. Eneco transformeert zich naar een duurzame-energieonderneming en investeert de komende jaren substantieel in duurzame energie. In totaal bedient het energiebedrijf circa twee miljoen zakelijke en huishoudelijke klanten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam.