Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 8 december 2009

Financiële schade kan oplopen tot 10 duizend euro

Veel wintersporters nog steeds slecht verzekerd op vakantie

Elk jaar komen meer wintersporters in financiële problemen omdat zij niet of onvoldoende verzekerd op vakantie gaan. Niet alleen zijn zij vaak een tijd lang niet in staat te werken, zij draaien veelal ook op voor de kosten van de hulpverlening in het buitenland. Een reddingsactie met een banaan of sneeuwscooter kost tot 600 euro, een helikopterredding tussen de 2500 en 3500 euro, zoals ook een gipsvlucht naar Nederland al snel enkele duizenden euro's kost. En dan volgen nog de kosten voor medische hulpverlening.

Ten onrechte gaan veel wintersporters er van uit dat hun zorgverzekering en een eventuele reisverzekering alle financiële risico's dekken. Niets is minder waar. Als zorgverzekeraars al medische handelingen in het buitenland vergoeden, doen zij dat volgens het prijsniveau in Nederland of maximaal het dubbele. Zo wordt in Frankrijk maar 80% van de behandelkosten gedekt. Omdat de kosten in Zwitserland en de USA nog veel hoger liggen, zullen ongelukkigen daar nog meer zelf moeten bijdragen.

Veel aanvullende verzekeringen kennen wel een hogere buitenlanddekking, maar lang niet altijd een gegarandeerde kostprijsvergoeding. Omdat de dekking en de voorwaarden per zorgverzekering sterk kunnen verschillen is het noodzaak de polisvoorwaarden goed door te nemen en zo nodig de verzekeraar te vragen welke kosten wel en welke niet vergoed worden.

Een reisverzekering dekt bijkomende kosten die niet door een zorgverzekering worden vergoed. Belangrijk bij een gedwongen langer verblijf, onkosten van familie die moet overkomen of een door omstandigheden gedwongen vervroegde terugkeer naar huis. Vrijwel geen enkele reisverzekering vergoed geneeskundige kosten in het basispakket. Daarom is het essentieel medische hulpverlening die niet door de zorgverzekering wordt vergoed, aanvullend te verzekeren.

Daarnaast raadt de Nederlandse Ski Vereniging wintersporters aan ook een speciale wintersportverzekering af te sluiten. Deze verzekert buitengewone kosten zoals opsporing, redding en repatriëring. Een dekking die sommige reisverzekeraars uitsluiten bij bepaalde sporten, zoals snowboarden of skiën buiten de piste. Alleen de combinatie van een zorgverzekering, een reisverzekering, een dekking voor aanvullende medische hulp en een wintersportdekking verzekeren alle kosten waarmee onfortuinlijke wintersporters te maken krijgen.

Omdat ook hier geldt dat de voorwaarden en dekking per verzekeraar verschillen, is het raadzaam goed door te vragen bij het afsluiten van een verzekering. Het is essentieel te weten of de dekking voldoende is voor de geplande wintersport en de activiteiten die tijdens die vakantie worden ondernomen.

Vorig jaar werden 1500 wintersporters naar Nederland gerepatrieerd met een gipsvlucht. Begin jaren negentig waren dat er nog zo'n 800. De toename van zware blessures is veelal het gevolg van slechte voorbereiding. Veel wintersporters werken voor de vakantie te weinig aan hun conditie en versterken hun spieren niet met skioefeningen. Indien onderverzekerd kan dit torenhoge kosten met zich meebrengen.

Voor meer informatie:

Noot voor redacties

Nederlandse Ski Vereniging, Joris Gieske, persvoorlichter

telefoon 070 - 310 11 30, mobiel 06 - 53 96 39 84, e-mail: j.gieske@ski.nl