Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 8 december 2009

Beleggers minder optimistisch

Uit een onderzoek van de website Beurs.nl blijkt dat 66% van de bezoekers verwacht dat de AEX-index dit jaar boven de 300 punten zal eindigen.

Het percentage optimisten in november is duidelijk minder dan in oktober. Die maand verwachtte nog 74% van de bezoekers dat de AEX-index dit jaar boven de 300 punten zou uitkomen.

Ruim 55% van de bezoekers voorspelt dat de AEX op 31 december tussen de 300 en 350 punten zal staan. Een maand eerder was dit cijfer 57%. Ruim 10% is nog optimistischer en verwacht dat de toonaangevende Amsterdamse beursgraadmeter een eindstand boven de 350 punten zal halen. In oktober was dat bijna 17%.

Bijna 21% van de bezoekers van Beurs.nl voorziet aan het einde van 2009 een stand tussen de 250 en 300 punten. Een maand eerder was dat eveneens bijna 21%. Bijna 14% verwacht dat de index nog onder de 250 punten zal zakken. In oktober was dat een kleine 5%.

Hoogtepunt
De AEX-index is dit jaar na een dieptepunt in maart van 199 punten gestegen naar een hoogtepunt van 327 punten in oktober. Sindsdien heeft het vertrouwen van de belegger hier en daar wat deuken opgelopen, zoals eind vorige maand na de Dubai crisis, en schommelt de Amsterdamse beursgraadmeter tussen de 300 en 325 punten.

Deze maand
Het getemperde optimisme van de bezoekers van Beurs.nl wordt ook weerspiegeld in de antwoorden op de vraag wat beleggers deze maand met hun beleggingsportefeuille gaan doen. Bijna 28% wil (bij)kopen. Een maand eerder was dat een ruime 31%.

Ruim 48% is niet van plan zijn beleggingsportefeuille te wijzigen of wil de waarde van het geïnvesteerde vermogen gelijk houden, maar wel met andere fondsen. In oktober gaf ruim 51% van de bezoekers dat antwoord. Het aantal bezoekers dat wil afbouwen is met ruim 17%hetzelfde gebleven.

Binnenlandse aandelen
Met ruim 46% (oktober: 41%) zijn binnenlandse aandelen de populairste belegging van bezoekers van Beurs.nl, gevolgd door opties (21% tegenover eveneens 21% in oktober) en beleggingsfondsen (14% tegenover 16% in oktober). Bijna 97% van de bezoekers van Beurs.nl geeft aan niet te beleggen met geleend geld. Dat was een maand eerder ruim 86%.

Mening
Op Beurs.nl kunnen bezoekers ook in december hun mening geven over de AEX en hun beleggingsportefeuille in de laatste maand van 2009.

S&P FUTURES 500 en S&P 500 op Beurs.nl
Aan de onlangs compleet nieuw vormgegeven website Beurs.nl zijn vorige maand belangrijke nieuw applicaties toegevoegd, namelijk de S&P FUTURES 500 en de S&P 500. Beurs.nl is de enige Nederlandse website die deze indexen publiceert.

Beurs.nl biedt realtime koersinformatie van de AEX, AMX, AScX, koersinformatie en grafieken van de Dow Jones en de DAX, een overzicht van de goud- en olieprijzen, en een overzicht van Nederlandse bedrijven met een notering in New York. Ook staat op Beurs.nl informatie over nieuwe producten en kunnen bezoekers vanaf de website zelf hun effecten beheren. Op de website worden over belangrijke onderwerpen dossiers bijgehouden en geven diverse experts dagelijks hun mening over de ontwikkelingen op de beurs.

Nieuwsbrieven en iPhone applicatie
Bezoekers van de website kunnen zelf aangeven hoeveel keer per dag ze een nieuwsbrief willen ontvangen. Daarnaast kunnen gebruikers zich inschrijven voor een maandelijkse overzichtsnieuwsbrief met de belangrijkste ontwikkelingen in de beurswereld. Beurs.nl heeft ook mobiele website en een aparte applicatie voor de iPhone.

Noot voor de redactie (