Ingezonden persbericht


Rotterdam, 8 december 2009

Dit is een persbericht van SpitsScoren en De Verkeersonderneming

SpitsScoren haalt nu al 5% auto's uit de ochtendspits en introduceert nieuw carpoolnetwerk voor SpitsScoorders

In de eerste maand van het spitsmijdenproject SpitsScoren zijn zeer goede resultaten behaald. Tussen 26 oktober en 20 november hebben een kleine 2.000 deelnemers met elkaar per dag 5% minder in de ochtendspits gereden. Dat betekent in ieder geval 530 auto's per dag minder in de ochtendspits. Hiermee wordt aan de resultaatsverplichting voor dit spitsmijdenproject voldaan. En nu wordt SpitsScoren nog makkelijker, deelnemers kunnen vanaf dinsdag 8 december handig online een carpoolafspraak maken. De nieuwe webapplicatie Pooll stelt klanten in staat om in groepsverband te carpoolen of juist eenmalig met iemand mee te rijden. Pooll sluit aan op de populariteit van online netwerken, zoals Hyves en LinkedIn. Het zoeken naar én bijhouden van carpools wordt met Pooll snel, eenvoudig en leuk!

Met de eerste resultaten is de doelstelling van SpitsScoren gehaald, namelijk het met 5% reduceren van het aantal auto's dat tijdens de ochtendspits tussen Vaanplein en Rozenburg rijdt. Dat betekent dat de SpitsScoorders goed in staat blijken om een alternatieve mobiliteitskeuze te maken. Ze gaan of voor de spits naar hun werk; werken eerst vanuit huis en rijden na de spits; nemen het openbaar vervoer; of rijden met een collega mee. Met de nieuwe applicatie Pooll wordt het nu ook nog makkelijker een carpoolafspraak te maken met anderen.

Het aantal deelnemers aan SpitsScoren groeit nog steeds. Iedereen die een uitnodigingsbrief ontvangen heeft kan zich, gedurende de projectperiode, inschrijven op de website www.spitsscoren.nl. Ook leaserijders of mensen die in een bedrijfsauto rijden, kunnen zich aanmelden. Daarvoor moet het kenteken regelmatig op de A15 tijdens de spits geregistreerd zijn. Binnenkort zal er op de website een applicatie staan waarmee mensen eenvoudig kunnen zien of ze in aanmerking komen voor deelname. Zij hoeven daarvoor alleen hun kenteken in te voeren.

Pooll is één van de extra services die deelnemers aan SpitsScoren aangeboden krijgen. Het SpitsScoren project is onlangs gestart op de A15 in het Rotterdamse havengebied. Deelnemers aan SpitsScoren werken in het Rotterdamse havengebied en rijden geregeld tijdens de ochtendspits op de A15. De komende twee en een half jaar kunnen zij per werkdag E 5,- verdienen door de ochtendspits te mijden. Alle deelnemers hebben een smartphone met gratis mobiel internetabonnement van T-Mobile gekregen. Hiermee geven zij dagelijks aan SpitsScoren door of, en zo ja hoe, ze de ochtendspits die dag gaan mijden. Bijvoorbeeld door te carpoolen!

Netwerk

Met Pooll blijft de gebruiker zelf in controle. Doordat de deelnemers onderdeel worden van een uitgebreid carpoolnetwerk kunnen ze makkelijk online zoeken naar geschikte carpoolkandidaten. Elke deelnemer kan een rit aanmelden (eenmalig of herhalend) en vervolgens ook door de aangemelde ritten van andere deelnemers zoeken. Daarnaast kunnen deelnemers Pooll koppelen aan hun profielen op Hyves, Facebook of LinkedIn. Deze koppeling zorgt ervoor dat deelnemers kunnen zoeken naar ritten van vrienden en kennissen uit deze digitale sociale netwerken. De profielen kunnen ook worden gebruikt om te beoordelen of er een persoonlijke klik is met de gevonden carpooler. De gevonden ritten worden weergegeven op de kaart, inclusief informatie over de inzittenden. Als er een geschikte rit is gevonden, kan er automatisch een voorstel verstuurd worden naar de carpoolmatch. Die kan vervolgens het voorstel accepteren of weigeren. Simpel, handig en doeltreffend!

Geen verplichtingen

Door het carpoolen gaat de bezettingsgraad per auto omhoog, en dat draagt bij aan de afname van het aantal auto's. Het stimuleren van samen reizen is tot nu toe echter altijd lastig gebleken, omdat het de bewegingsvrijheid beperkt. Met Pooll blijft de gebruiker echter zelf in controle. Deelnemers gaan geen vaste verplichtingen aan en carpoolen wanneer ze dat zelf willen.

SpitsScoren wordt uitgevoerd in opdracht van De Verkeersonderneming in Rotterdam. Deze organisatie wil de files op de A15 verminderen en de bereikbaarheid van de havens vergroten. De Verkeersonderneming bestaat uit stadsregio en gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf en Rijkswaterstaat. Opdrachtnemer is SpitsScoren, een samenwerking van ABN AMRO, Goudappel Coffeng, Technolution en Movenience.



Ingezonden persbericht