Rijksmuseum


PERSBERICHT


André-Charles Boulle, Koffers met Boulle-marqueterie, 1688

Koninklijke koffers
Duurste meubelaankoop uit geschiedenis Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft twee spectaculaire koninklijke huwelijkskoffers op onderstellen aangekocht. Ze zijn gemaakt door de beroemde meubelmaker André-Charles Boulle (1642-1732). De koffers, versierd met inlegwerk van koper en schildpad, zijn geen gebruiksmeubelen maar pronkstukken in de stijl van het hof van Lodewijk XIV in Versailles. Vermoedelijk werden ze in 1688 door Boulle geleverd aan een neef van de Zonnekoning, de Prince de Condé, als geschenk bij het huwelijk van zijn dochter Marie-Thérèse. De huwelijkskoffers, het enige bekende paar ter wereld, zijn de duurste meubelen die het Rijksmuseum ooit heeft aangekocht.

De koffers zijn in ieder opzicht kenmerkende voorbeelden van het werk van Boulle. Typerend zijn de sculpturale, aan antieke en renaissance-voorbeelden herinnerende, vorm. De versiering met `Boulle-marqueterie' van koper en schildpad (de techniek is naar deze maker vernoemd) en de prachtige verguld bronzen beslagen. Zij hadden geen specifieke functie. Er kan iets in worden opgeborgen maar de koffers zijn in de eerste plaats kunstwerken, bedoeld om een vorstelijk vertrek glans, schoonheid en majesteit te verlenen.





Het Rijksmuseum is het enige museum in Nederland waar het publiek na heropening in 2013 één van de mooiste internationale meubelcollecties ter wereld kan bezichtigen. De huwelijkskoffers gaan deel uitmaken van de `Lodewijk XIV-zaal' waar de kunst van het hof van Versailles zal worden getoond en de invloed daarvan in Europa.

Na de Prince de Condé hadden de koffers nog verschillende andere eigenaren. De Engelsman George Byng (1764-1847) kocht ze in 1816 of 1817 bij een handelaar in Parijs waarna de koffers nooit meer zijn verhandeld.

De koffers werden voor 3.020.307 aangekocht bij veilinghuis Christie's in Londen. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de Mondriaan Stichting, Vereniging Rembrandt, SNS REAAL Fonds en een particuliere schenker.